Rețea de trafic de copii din Creta, destructurată. O româncă era implicată

Rețea de trafic de copii din Creta, destructurată. O româncă era implicată Sursa foto: Arhiva EVZ

În aceste zile, poliția din Grecia a destructurat o rețea de trafic de copii, iar un medic ginecolog notoriu în comunitatea orașului Chania din Creta este considerat că a fost „creierul” acestei operațiuni.

Individul în vârstă de 73 de ani, care îndeplinea funcția de reprezentant legal al unei clinici de fertilitate, este acum suspectat că, în colaborare cu angajații instituției pe care o conducea, a creat o organizație falsă menită să faciliteze vânzarea și traficul de copii.

Rețea de trafic de copii din Creta, destructurată

Medicul ar fi stabilit prețuri de vânzare cuprinse între 70.000 și 120.000 de euro pentru fiecare copil. Pe lista de clienți se regăseau cupluri fără copii, cupluri homosexuale sau bărbați singuri cu dorința de a deveni părinți.

Conform informațiilor dezvăluite de surse bine informate pentru protothema.gr, cei interesați să achiziționeze un copil semnau contracte fictive de conviețuire cu femeile implicate în rețea în calitate de mame surogat. După naștere, aceste cupluri aparente urmau să se despartă, cedând astfel copiii către cei interesați.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest fel și pe baza unor documente false, încercau apoi să facă acte legale copiilor fără a intra în vizorul autorităților” mai spun aceleași surse.

 

O româncă făcea parte din rețeaua de trafic

Se presupune că rețeaua era compusă dintr-un ginecolog în vârstă de 73 de ani, un embriolog, un biolog și alte trei femei care ocupau poziții de secretariate în clinica respectivă.

În plus, existau și trei „intermediari”, unul în Atena, unul în Salonic și unul în România, responsabili de identificarea femeilor, în special din țările balcanice și est-europene, și de a le determina să coopereze cu această rețea în schimbul unei plăți.

Era o femeie din România care lucra la clinică. Aceasta avea toate legăturile cu România – Atena și România – Salonic. Au mai fost alte două femei cu rol de intermediari, una în Salonic și una în România, care găseau femeile și le aduceau, una din România la Salonic, iar cealaltă de la Salonic la Chania cu toate cheltuielile plătite”, au spus pentru protothema.gr cadre din poliția elenă care au cunoștință de acest caz.

Femeia româncă angajată în clinica medicului în vârstă de 73 de ani avea sarcina de a aduce femeile în rețea și, în colaborare cu ceilalți membri ai grupului, de a se ocupa de ele, asigurându-le îngrijiri medicale și oferindu-le hrană și cazare.

Dar în final nu le-au dat banii pe care i-au promis. Profitau de ele. Le dădeau o sumă lunară între 300 și 600 de euro, în funcție de ceea ce făceau. Unele dintre ele nu au devenit mame surogat, ci au donat ovule, material genetic, pe care medicii le-au luat și le-au folosit la alte femei”.

Profiturile companiei au atins sume colosale

Câștigurile organizației din operațiunile infracționale au fost atât de mari încât au decis să creeze companii offshore pentru a gestiona sumele obținute, evitând să atragă suspiciuni. Aceste entități comerciale au funcționat pe parcursul a cel puțin șase ani, în timpul cărora au fost realizate numeroase tranzacții financiare.

Se pare că autoritățile au identificat peste trei milioane de euro ca fiind sumele de bani dobândite de această rețea din activitățile sale ilegale legate de traficul de copii.

În legătură cu acest caz, autoritățile au demarat procedurile de arestare pentru un total de nouă persoane. Concret, șase indivizi au fost reținuți în Chania, două în Atena și una în Salonic.

Cele două arestări efectuate în Atena se referă la o cetățeană româncă, colaboratoare a rețelei, și o femeie care a dat naștere unui copil și intenționa să călătorească împreună cu românca arestată în Salonic pentru a-l înmâna unui cuplu.