Nicio speranță ca lucrările de reabilitare ale monumentul simbol al Constanței să înceapă prea curând, urmând ca și în această iarnă, Cazinoul să-și continue procesul de degradare accelerată, riscând să se prăbușească. Vineri, 13 septembrie, în ultima zi pentru depunerea contestațiilor, un consorțiu, având ca lider de asociere SC Eldiclau SRL, a contestat a patra licitație, câștigată în luna iulie de o asociere de firme condusă de Aedificia Carpaţi SA.

Vestea a fost șocantă pentru primarul Constanței, Decebal Făgădău, care, văzând că în cele două luni nu s-a depus nicio contestație, era deja pregătit să participe, împreună cu Compania Națională de Investiții (CNI) și cu constructorul, la semnarea ordinului de începe a lucrărilor de restaurare.

„Din ce știu, consorțiul care a depus contestația are prețul mai mare decât consorțiul câștigător. Iar consorțiul câștigător are o experiență mai mare decât consorțiul care a făcut această contestație”, spune, mirat, primarul Decebal Făgădău.

Edilul își dorește ca soluționarea contestației să fie rapidă. “Deîndată ce va  primi și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) această solicitare, colegii mei de la Compania Națională de Investiții au pregătit deja întreaga documentație. Cu alte cuvinte, astăzi, luni, ei au deja toată documentația pregătită pentru a o trimite la CNSC, iar acolo vedem ce vor face cei din comisia care va judeca contestația”, a declarat Decebal Făgădău.

Durata estimativă pentru realizarea proiectului era de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). “Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea totală estimată a investiţiei este de peste 111.500.000 de lei, anunța ministrul dezvoltării, Daniel Suciu, în dat de 8 mai, după aprobarea sumei în ședința Executivului.

Și tot ministrul Daniel Suciu care declara, pentru EVZ că, fiind “un ardelean serios dar și încăpățânat”, își asumă reabilitarea imobilului simbol al Constanței. El s-a referit atunci și la legea achizițiilor pe care guvernul a reușit să o schimbe pentru că “atât de multe proiecte majore s-au blocat din cauza acestor contestatari de profesie și de aceea, acum, nu ne vor opri eventualele contestații”. Primarul Decebal Făgădău susține, astăzi, că legislația s-a modificat, dar se pare că nu suficient de mult.

“Îmi doresc ca municipiul Constanța și această experiență a Cazinoului din Constanța să se transforme într-un model de așa nu, cum să putem modifica legea, s-o îmbunătățim”. Au trecut astfel aproape cinci ani de când pentru Cazinoul, preluat de CNI, se războiesc diverse companii de construcții care, profitând de portițele din lege, se contestă la CNSC sau în instanță, din dorința de a obține contractual bănos, fără a ține cont de paragina în care a ajuns imobilul simbol al Constanței.

O eventual acceptare a contestației este privită de primarul Constanței ca un adevărat coșmar, conștient că încă o iarnă va produce Cazinoului, imense prejudicii. “Iar pentru timpul pierdut plătim noi constănțenii, cu vârf și îndesat. Ceea ce nu mi se pare corect. Și după cum vedeți, trecerea timpului se vede pe Cazino.

Dar întrucât legislația nu prevede alte măsuri, eu am încredere în cei ce fac parte din comisia de analiză și de soluționare a contestațiilor. „Vreau să fac apel la bunul simț al contestatarului. Înțeleg că este dreptul dumnealui să facă contestație, dar mai presus de atât, credeți-ne, ne-am săturat. Este dreptul nostru să avem un Cazinou restaurat”, a încheiat Decebal Făgădău. (Foto-Ovidiu Oprea)