Reputatul psihiatru Aurel ROMILA: ”trăim într-o lume de TÂMPIȚI în care dacă rostești NUMELE lui DUMNEZEU, se ridică toți împotriva ta”. ”Petrache Lupu de la Maglavit avea sifilis nervos care dă halucinații”

Reputatul psihiatru Aurel ROMILA: ”trăim într-o lume de TÂMPIȚI în care dacă rostești NUMELE lui DUMNEZEU, se ridică toți împotriva ta”. ”Petrache Lupu de la Maglavit avea sifilis nervos care dă halucinații”

Doctor în medicină, profesor, inițiator al secției de Resocializare din cadrul spitalului ”Al. Obregia”, din capitală, autor al unei cărți devenite manual de referință printre cunoscîtori, din capitală, reputatul psihiatru Aurel Romila declara într-un interviu incendiar că ”trăim într-o lume de tâmpiți în care dacă rostești numele lui Dumnezeu, se ridică toți împotriva ta” și că mai ales că ”mai ales în mediul psihiatric, lumea e plină de prejudecăți.

Cum adică divinitate?! Istoria umanității a depășit faza mitică. Acum e supremația omului. Dar credința e o forță extraordinară, care te înalță! Ce l-a ținut pe Brâncoveanu să nu cedeze dacă nu credința?! Dar nu mă puneți să vorbesc despre asta. Lucrurile mari nu trebuie rostite toată ziua că-și pierd înțelesul. La fel nu spui toată ziua ”te iubesc” că se banalizează și despre Dumnezeu e mai bine să taci”, a precizat prof.dr.Romila într-un interviu pentru Formula As.

”S-a dovedit deja că, în urma unor experiențe făcute la Voila și la Pitești că mersul la liturghie, spunerea unor rugăciuni în momentele de criză, îi liniștește enorm pe pacienți, îi face mai cooperanți iar tratamentul medicamentor dă rezultate mai bune. De fiecare dată când simt un pic de deschidere la pacienții mei necredincioși, le propun pariul lui Pascal: dacă tu crezi și Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic. Dacă dacp crezi și există, câștigi totul. Dincolo de asta însă, psihiatrii trebuie să fie foarte atenți când vine vorba de excesul de religiozitate fiindcă poate fi simptomul unui dezechilibru psihic.

(...) Ați auzit probabil de cazul celebru al lui Petrache Lupu de la Maglavit. Pe mărturiile lui s-a ridicat o biserică. Însă marele profesor neurolog Gh. Marinescu l-a chemat să-l examineze. Și ce a descoperit? Că avea sifilis nervos care dă halucinații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia oameni trebuie ajutați să-și regăsească echilibrul. Să nu mă înțelegeți greșit, nu exclud posibilitatea unor revelații divine. Eu însămi am avut revelația credinței, văzând un tablou de Rafael, la Muzeul de Artă din Viena”, a mai declarat reputatul profesor.

Sufletul e o noţiune populară. Psihiatria nu pune semnul egal între suflet şi psihic. Psihiatriei îi con­vine noţiunea de psihic, sufletul e doar partea afec­tivă, cea mai profundă, care e legată de inconştient. Omul e un ego cu două laturi, ceea ce se vede (cor­pul) şi ceea ce nu se vede (spiritul). Trupul şi spiritul sunt un sine. Suntem deci un ego susţinut de un sine. Am fost întrebat la o conferinţă "Bine, dar ce este ego-ul?" Răspunsul e acelaşi ca în cazul întrebării "Ce este Dumnezeu?" Ego-ul este ceea ce ne con­duce, dar nu se vede”, a mai explicat psihiatrul în interviul care poate fi citit integral AICI.

Născut la 10 august 1934, Aurel Romila este autorul volumului "Psihiatria", considerat de specialiștii în domeniu "cea mai importantă sinteză de psihiatrie făcută vreodată la noi în țară". În 1982 s-a aflat printreintelectualii care au suportat represiunea meditației transcendentale.