Republicanii, avertisment dur pentru procurorul general, după pervchezițiile FBI la reședința lui Trump
- Ionel Sclavone
- 9 august 2022, 23:34
Republicanii amenință că-l vor investiga pe procurorul general care a dispus percheziționarea reședinței fostului președinte Donald Trump. Liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, l-a avertizat public pe procurorul general Merrick Garland că îl așteaptă zile grele dacă partidul său va obține majoritatea la alegirile programate în luna noiembrie.
Liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a transmis un avertisment public pentru procurorul general Merrick Garland. Acesta a declarat că procurorul riscă să fie subiectul unei investigații în legătură cu descinderea FBI de la domiciliul fostului președinte Donald Trump. Politicianul republican a precizat că-și va pune în practică amenințările dacă partidul său va obține majoritatea la alegerile parțiale din luna noiembrie.
„Procurorul general Garland: Păstrați-vă documentele și eliberați-vă calendarul. (…) Când republicanii vor recâștiga Camera (reprezentanților – n. red.), vom efectua o supraveghere imediată a acestui departament, vom urmări faptele și nu vom lăsa nici o piatră neîntoarsă”, a transmis Kevin McCarthy într-o postare pe Twitter.
Congresmenul Californian s-a arătat indignat de raidul declanșat de FBI la reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, din Florida.
„Am văzut destul (…) Departamentul de Justiție a ajuns la o stare intolerabilă de politizare înarmată”, a spus acesta.
Acuzații grave la adresa democraților
La rândul său, Ronna McDaniel, președintele Comitetului Național Republican, a adăugat că raidul arată de ce alegătorii trebuie să-i aleagă pe republicani în toamnă. Ea i-a acuzat pe democrați că își bat joc de lege și abuzează de putere ori de câte ori au ocazia. Iar descinderea de la reședința lui Donald Trump este scandaloasă
„Puterea absolută corupe în mod absolut (…) De nenumărate ori am dat exemple de democrați care batjocoresc legea și abuzează de putere fără nici o posibilitate de replică. Democrații folosesc în permanență, ca armă, birocrația împotriva republicanilor. Acest raid este scandalos. Acest abuz de putere trebuie să înceteze, iar singura modalitate de a-l opri este să alegem republicanii în noiembrie”, a declarat Ronna McDaniel, conform The Washington Times.
Donald Trump acuză „percheziții politice”
Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat că reşedinţă din Florida, Mar-a-Lago, a fost percheziţionată de poliţia federală (FBI). Donald Trump care este implicat în mai multe dosare judiciare.
„Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI”, a transmis Donald Trump într-un comunicat.
El a acuzat o „percheziție politică”, dar nu a dat detalii despre motivele care i-au adus pe agenții FBI la reședința sa. Potrivit presei americane, este vorba de o anchetă care vizează modul în care au fost gestionate mai multe documente clasificate de la Casa Albă. Acestea au ajuns la reședința lui Donald Trump din Florida.
„După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată (…) Chiar mi-au spart seiful!”, a afirmat el, indignat.
Trump a plecat cu documente secrete
FBI a refuzat să facă vreun comentariu sau să confirme percheziția care a avut loc la reședința lui Donald Trump. În luna februarie, reprezentanții Arhivelor Naţionale au declarat că au fost nevoiți să recupereze din Florida 15 cutii de documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Washingtonul, la finalul mandatului.
În aceste cutii se aflau scrisori de la Barack Obama şi de la liderul nord-coreean Kim Jong Un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi, potrivit Washington Post, mai multe documente parafate „top secret”.
Arhivele Naţionale au afirmat că fostul președinte nu avea nici un drept să plece cu aceste cutii. Conform unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale acestei agenţii, însărcinată cu păstrarea lor. În acest context, agenția a cerut justiţiei americane să deschidă o anchetă asupra faptelor, potrivit presei americane.