Uniunea Europeană reacționează la situația din Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, mai multe legi controversate.
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) notează, într-un comunicat de presă, că legile votate, joi , în Parlamentul de la Chișinău, inclusiv cea cu privire la limitările puterilor prezidențiale prin trecerea Serviciului Informaţie şi Securitate (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, au fost votate fără a fi respectate procedurile parlamentare necesare.
Mai mult, potrivit reprezentanților UE, această inițiativă a fost susținută de persoane despre care s-a spus că sunt implicate în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să servească unor grupuri de interese, se arată în comunicatul respectiv, preluat de Radio Chișinău.
Organismul european observă că aceste modificări legislative au fost propuse la numai două săptămâni după ce cetățenii au ales un nou președinte și, prin urmare, este esențial ca orice modificare a acestor atribuții prezidențiale să respecte procedurile legale necesare.
De asemenea, SEAE se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările populației și cu principiile fundamentale ale ambițiosului Acord de asociere UE-Republica Moldova.
„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne concentrat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni”, potrivit comunicatului emis de Serviciului European de Acțiune Externă.
Deputații socialiști ai PSRM și cei din cadrul platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte foștii mebri ai grupului Pro Moldova și fracțiunea Partidului Șor, au votat, fără dezbateri și fără a fi examinate, mai multe proiecte de legi, cum ar fi trecerea Serviciului Informațional de Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, statutul limbii ruse în Republica Moldova, precum și politica bugetar-fiscală.
Opoziția a criticat vehement aceste decizii, având loc proteste de stradă, și altercații în cadrul ședinței Legislativului. În special decizia privind anularea alocării stadionului republican ambasadei SUA pentru a construi un nou sediu a fost criticată dur de Washington.
Maia Sandu: Vom scoate toți hoții de la putere
„Fac apel către președintele ales Maia Sandu să nu scoată oamenii în stradă, să nu-i supună riscului în toiul pandemiei și să facă totul pentru a păstra calmul în societate.
Acum nu există nicio logică în organizarea protestelor, iar aceste acțiuni nu vor duce la nimic bun. Noi nu avem nevoie de destabilizare și de haos! ”, a postat, vineri, Igor Dodon, pe contul său Facebook.
„Votul din 15 noiembrie a fost un vot pentru democrație, pentru o țară fără corupție, fără sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. Majoritatea PSRM-ȘOR calcă în picioare acest vot.
Ce face această majoritate PSRM-ȘOR în situația în care țara este în plină criză pandemică, sanitară, economică, criză în agricultură? Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente și echipamente. Oamenii nu au ce mânca, oamenii trec prin timpuri grele. Și cu ce se ocupă majoritatea PSRM-ȘOR? Se ocupă de reducerea atribuțiilor președintelui. Aceasta este unica lor grijă - de propriile fotolii și de schemele pe care vor să le continue.
Ei au înțeles că noi vom face ordine în țară, noi, împreună cu dumneavoastră. Hoții s-au speriat de puterea oamenilor. Însă noi, împreună, suntem puternici, noi luptăm demult cu corupții și nu ne oprim aici. Vom lupta până la capăt - până vom scoate toți hoții de la putere”, a scris și Maia Sandu pe contul său Facebook.
Foto: Facebook