Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova. UE critică gașca roșie a lui Dodon din Parlament
Republica Moldova. UE critică gașca roșie a lui Dodon din Parlament

Republica Moldova. UE critică gașca roșie a lui Dodon din Parlament

Uniunea Europeană reacționează la situația din Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, mai multe legi controversate.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) notează, într-un comunicat de presă, că legile votate, joi , în Parlamentul de la Chișinău, inclusiv cea cu privire la limitările puterilor prezidențiale prin trecerea Serviciului Informaţie şi Securitate (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, au fost votate fără a fi respectate procedurile parlamentare necesare.

Mai mult, potrivit reprezentanților UE, această inițiativă a fost susținută de persoane despre care s-a spus că sunt implicate în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să servească unor grupuri de interese, se arată în comunicatul respectiv, preluat de Radio Chișinău.

Organismul european observă că aceste modificări legislative au fost propuse la numai două săptămâni după ce cetățenii au ales un nou președinte și, prin urmare, este esențial ca orice modificare a acestor atribuții prezidențiale să respecte procedurile legale necesare.

De asemenea, SEAE se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările populației și cu principiile fundamentale ale ambițiosului Acord de asociere UE-Republica Moldova.

„Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne concentrat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni”, potrivit comunicatului emis de Serviciului European de Acțiune Externă.

Deputații socialiști ai PSRM și cei din cadrul platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte foștii mebri ai grupului Pro Moldova și fracțiunea Partidului Șor, au votat, fără dezbateri și fără a fi examinate, mai multe proiecte de legi, cum ar fi trecerea Serviciului Informațional de Securitate din subordinea Președinției în cea a Parlamentului, statutul limbii ruse în  Republica Moldova, precum și politica bugetar-fiscală.

Opoziția a criticat vehement aceste decizii, având loc proteste de stradă, și altercații în cadrul ședinței Legislativului. În special decizia privind anularea alocării stadionului republican ambasadei SUA pentru a construi un nou sediu a fost criticată dur de Washington.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE