Republica Moldova și Rusia continuă disputa gazelor. Maria Zaharova susține că acuzațiile Chișinăului sunt „absolut nefondate”

Sursa foto: gov.ro

Republica Moldova și Rusia lansează acuzații una împotriva celeilalte. Auroritățile de la Chișinău consideră că Moscova este vinovată de criza energetică prin care trece țara lor și vor să dea în judecată compania rusească Gazprom.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Rusia și Gazprom sunt vinovate pentru criza energetică prin care trece Republica Moldova. Oficialul de la Chișinău a mai adăugat că Gazprom nu și-a respectat obligațiile contractuale. „Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie”, a subliniat Spînu.

Politicianul a asigurat că va da în judecată compania rusească și că Republica Moldova va cere despăgubiri pentru că autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să reloce banii din alte domenii pentru a importa energie pentru populație. „Vom cere inclusiv despăgubiri colaterale pentru că din cauza lor a trebuit să realocăm bani din alte segmente”.

Cum a reacționat Rusia față de declarațiile lui Andrei Spînu

Reprezentanta ministerului rus de externe a reacționat față de declarațiile lui Adrian Spînu. Maria Zaharova consideră că spusele vicepremierului moldovean sunt „absolut nefondate”. Ea a continuat prin a spune că partea moldoveană a încălcat de mai multe ori în acest an obligațiile contractuale. Republica Moldova este acuzată că nu a efectuat plățile pentru livrările de gaz rusesc.

În plus, Zaharova a explicat că Gazprom nu a făcut „niciun pas” care să-i pună la îndoială autoritatea sa de exportator sigur de resurse energetice. Oficialul ministerului rus de externe a subliniat că Gazprom exportă de zeci de ani energie către mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Mai mult decât atât, Zaharova a îndemnat partea moldovenească să renunțe la această retorică care ar fi fost prelută din Occident.

„Vreau să îndemn partenerii moldoveni să renunțe la retorica politică pe subiecte de cooperare bilaterala, care se află exclusiv în marja comercială”. Compania rusească Gazprom a redus, începând cu data de 1 octombrie, volumul de gaze naturale livrat Moldovei până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Această cantitate a reprezentat puțin peste jumătate din volumul livrat în aceeași lună a anului 2021, informează NTV.