Cât de aproape suntem de un război nuclear. Estimările unui cunoscut general român

Cât de aproape suntem de un război nuclear. Estimările unui cunoscut general român Sursa foto. EVZ

Rusia va continua să amenințe cu folosirea armei nucleare în contextul eșecurilor pe care le suferă pe frontul din Ucraina. Un cunoscut general român, Virgil Bălăceanu, a explicat care sunt riscurile ca un război atomic autodistrugător, provocat de Rusia, să se declanșeze în viitorul apropiat. Totodată, el a vorbit despre posibilitatea încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina.

Generalul Virgil Bălăceanu nu crede că Rusia va risca un război nuclear, autodistrugător. În opinia sa, o astfel de escaladare a conflictului din Ucraina este improbabilă, mai ales că Vladimir Putin a fost avertizat, în acest sens, de către China.

„Plecând de la ideea că un război nuclear strategic ar însemna autodistrugere, nu s-a întâmplat în momente mai tensionate din perioada Războiului Rece și atunci este un lucru extrem de improbabil, am putea spune, iar partea cealaltă, legată de folosirea armelor nucleare tactice, rămâne presiunea care vine dinspre Washington și dinspre Beijing, pentru că și Beijingul a avertizat – în mod indirect, dar a făcut-o – Federația Rusă să nu aibă în intenție să folosească într-un război clasic armele nucleare tactice, pentru că ar fi un dezacord”, a explicat generalul.

Potrivit spuselor sale, pe lângă presiunea pusă de Statele Unite și țările occidentale, se adaugă și cea a Chinei care nu-și dorește un război total. Generalul Virgil Bălăceanu crede, însă, că Vladimir Putin va continua demonstrațiile de forță. Armata rusă va organiza noi exerciții militare cu arme nucleare și, totodată, așa cum a anunțat, va trece la modernizarea sistemelor sale nucleare.

„Dezacordul Washingtonului și al părții occidentale îl știm, dar intervine și China. Ca atare, Federația Rusă are o problemă din punctul acesta de vedere. Sigur că demonstrațiile de forță vor rămâne, exercițiile cu forțele nucleare strategice rusești se vor executa în continuare, își vor moderniza sistemele de transport al focoaselor nucleare, dar asta nu înseamnă că se declanșează și războiul nuclear”, a adăugat Virgil Bălăceanu.

Sursa foto: Facebook

Ce șanse are o conferință de pace în Ucraina

În acest context el a făcut o serie de comentarii cu privire la șansele încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina. Generalul Bălăceanu a pornit de la propunerea făcută de Volodimir Zelenski la reuniunea G20.

„Zelenski a propus în cadrul discursului său de la reuniunea G20 o foaie de parcurs, o formulă în 10 pași. Problema critică este a teritoriilor și a retragerii forțelor rusești din aceste teritorii, lucru care nu va fi acceptat de către Federația Rusă, pentru că Federația Rusă se pregătește pentru cucerirea celeilalte jumătăți a Donețkului și a început deja pregătirea apărării, destul de bine organizată, ceea ce va crea probleme contraofensivei ucrainene dacă nu vor primi armamente cu bătaie lungă și sprijin de aviație pentru dezvoltarea unei contraofensive pe adâncimi mai mari”, a explicat generalul, laB1 TV.