Republica Moldova se alătură Alianței Internaționale pentru Energie Solară

Republica Moldova se alătură Alianței Internaționale pentru Energie Solară Energie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova va semna Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru aprobarea semnării acestui document, se arată într-un comunicat publicat pe pagina Guvernului Republicii Moldova.

Miza este atragerea investițiilor în producția de energie din resurse regenerabile

Alianța Internațională pentru Energie Solară reprezintă o platformă de cooperare între țările bogate în resurse solare. Printre obiectivele ISA figurează extinderea implementării proiectelor de energie solară, promovarea finanțărilor pentru activități de inovare, cercetare și dezvoltare comune, precum și promovarea unei platforme cibernetice, care să faciliteze schimbul de idei și dialogul dintre specialiști.

Activitatea ISA este ghidată de strategia „Către 1000”, care își propune să mobilizeze 1000 de miliarde de dolari americani de investiții în soluții de energie solară, până în 2030. Respectiv, aderarea Republicii Moldova la Alianța Internațională pentru Energie Solară va facilita atragerea investițiilor în producția de energie din resurse regenerabile și va contribui la promovarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei solare, susțin factorii decizionali de peste Prut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile își propun să crească ponderea energiei electrice din energie solară cu până la 30 % , comparative cu 10 % din prezent

Până în 2030, autoritățile își propun să crească ponderea energiei electrice din surse regenerabile până la 30 %, comparativ cu 10 %, cât este în prezent. Pentru aceasta, este nevoie de construcția a noi capacități de energie regenerabilă, care să producă 510 MW. Este vorba de energie solară, eoliană și alte surse non-variabile, cum ar fi biomasă, biogaz sau hidrocentrale mici.

Alianța Solară Internațională a fost creată în 2015, la inițiativa președintelui Republicii Franceze și a prim-ministrului Indiei. Inițial, Acordul-cadru a fost semnat de 16 țări. De asemenea, șapte state membre ale UE au ratificat Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară, se mai arată în comunicatul Parlamentului Republicii Moldova

România a intrat în Alianţa Solară Internaţională, de la finele anului 2023. Acest lucru arată angajamentul ferm al țării de a deveni o țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. Astfel, România urmărește să își extindă capacitatea de producere a energiei solare și să îmbunătățească accesul național la energia electrică solară la prețuri accesibile, exemplu bun de urmat și pentru Republica Moldova.

 

 

 

articol sustinut