Republica Moldova riscă să fie deconectată de la gazele rusești. Compania Moldovagaz nu are suficienți bani să plătească factura în avans
- Iulia Moraru
- 12 august 2022, 09:05
Republica Moldova riscă să rămână fără gaz, după ce compania Moldovagaz a anunțat că nu are suficienți bani pentru a plăti factura în avans pentru gigantul rus, Gazprom. Aceasta e în valoare de 18 milioane de dolari, iar compania a reușit să strângă doar 14 milioane. Deși a cerut amânarea plății, Moldovagaz nu a primit niciun răspuns.
Moldova riscă să fie deconectată de la gazele rusești livrate de gigantul Gazprom, după ce directorul Moldovagaz, Ion Ceban, a precizat că până în momentul de față au reușit să strângă 14 milioane de dolari, din cele 18 necesare pentru plata facturii pentru luna august.
„Noi sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a explicat directorul Moldovagaz pentru G4Media.
Prețul la gaze a crescutîn Republica Moldova
Ion Ceban a mai precizat că deși a cerut o amânare a plății în avans pentru factura din luna august, nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești Gazprom. El a făcut apel și la autoritățile de la Chișinau pentru a amâna plățile TVA-ului către stat.
Moldovagaz a cerut ca prețul pentru gaze naturale să fie majorat la 29,48 de lei pentru un metru cub de gaze, pe motiv că acum prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, iar în septembrie ar putea ajunge chiar la 1.692 de dolari americani.
Compania Moldovagaz este o subsidiară a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce Republica Moldova are o participație de doar 35,5%.
Directorul Moldovagaz, nemulțumit de tariful la gaze propus de ANRE
Recent, ANRE a stabilit tariful la gaz de 22,99 lei pentru un metru cub șii l-a respins pe cel propus de compania Moldovagaz, de 29,48 de lei.
În acest context, directorul companiei, Ion Ceban, s-a arătat nemulțumit de decizia luată de ANRE și a menționat că prețul nu acoperă nici măcar achiziția, nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale.
„Aceasta va duce la acumularea în continuare a abaterilor de tarif, care la finele acestui an pot depăși 3,9 miliarde de lei, ceea ce va afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, se propune includerea prețului de achiziție în valoare de 899,08 dolari SUA la mia de metri cubi în tariful reglementat, în timp ce în luna august este de 1458,92 dolari SUA la mia de metri cubi”, a precizat directorul Moldovagaz, potrivit protv Chișinău.