Republica Moldova, parte a Acordului Parțial extins, ce vizează daunele agresiunii Rusiei din Ucraina

Republica Moldova, parte a Acordului Parțial extins, ce vizează daunele agresiunii Rusiei din Ucraina Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova va accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament.

Republica Moldova intră Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Actul a fost adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Conform notei informative a proiectului, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de Moldova în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova intră în Acordul parțial extins

În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.

Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga.

De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina. Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire, după cum anunță tvrmoldova.md.

Amenințările lui Vladimir Putin

În acest timp, Vladimir Putin, președintele Rusiei, ameninţă Republica Moldova că va rămâne fără resurse energetice pentru că se distanţează de spaţiul ex-sovietic. Motivul este că orientarea pro-europeană a guvernării Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei de presă de la sfârşit de an a liderului rus.

Vladimir Putin, Republica Moldova

Vladimir Putin. Sursa Foto: Dreamstime

Dacă autoritățile moldovenești nu doresc să participe la integrarea în spațiul post-sovietic, „atunci așa să fie”, a transmis președintele Rusiei, Vladimir Putin, în conferința sa anuală.

Putin a mai spus că Moldova „a fost cea mai săracă țară din Europa”. Iar acum acest loc de „onoare” a fost luat de Ucraina