Republica Moldova, mii de oferte de muncă pentru refugiații ucraineni

Republica Moldova, mii de oferte de muncă pentru refugiații ucraineni Refugiați ucraineni / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste un milion de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova, majoritatea femei și copii. Acest indicator reprezintă cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din Europa, majoritatea refugiaților fiind găzduiți de oamenii simpli, în casele lor. Potrivit celor mai recente date, în luna mai, pe teritoriul Republicii Moldova se aflau 118.000 de refugiați ucraineni.

Agenții economici din Republica Moldova au angajat 1. 423 de refugiați ucraineni, dintre care două treimi sunt femei. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în Chișinău - 1. 101, Bălți - 68 și UTA Găgăuzia - 58.

Ucrainenii muncesc în Republica Moldova ca programatori, ingineri, cusători, vânzători, vânzători-consultanți, bucătari, chelneri, medici, educatori, montatori subasamblare, infirmieri, operatori în sectorul de producere, manageri în diverse domenii, operatori pentru introducerea de date etc.

Locuri de muncă pentru refugiații ucraineni

Refugiați

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Datele Agenții Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că 478 de angajatori și-au arătat disponibilitatea, de la începutul anului 2024, de a încadra la muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.380 de locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, în aceeași perioadă, circa 110 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Republica moldova, sprijinită de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană va susține Republica Moldova și în acest an privind refugiații ucraineni, a anunțat delegația Uniunii Europene în Republica Moldova: „Planul de ajutor și acțiune pentru următoarea perioadă privind susținerea Guvernului în gestionarea fluxului de refugiați și ajutorul pentru grupurile vulnerabile de locuitori din țară s-a discutat la Chișinău cu ministerele de resort, donatorii, agențiile ONU, ONG-urile, organizațiile societății civile și serviciile UE, precum și Comisia Europeană. Ajutorul Uniunii Europene va fi extins și în 2024”.

De la începutul războiului, Uniunea Europeană a făcut apel la un sprijin financiar total de 841,2 milioane de dolari pentru a acoperi nevoile de bază ale refugiaților, precum și ale familiilor sau comunităților gazdă.