Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE. Mesajul Comisiei Europene

Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE. Mesajul Comisiei Europene Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, este meajul transmis de Comisia Europeană ambasadorilor UE.

"Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări. Acum, decizia este în mâinile statelor membre", a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două ţări în decembrie, cu condiţia ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupţiei.

În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele uşilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite. Cu toate acestea, toate statele membre mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova, mai aproape de Uniunea Europeană

Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă. O lună mai târziu şi Republica Moldova - a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 - a cerut să adere la UE.

Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Georgia, care s-a confruntat într-un război cu Rusia în 2008, a înaintat de asemenea cerere de aderare în martie 2022. Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina şi Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023.

Ei au acordat statutul de candidat Georgiei în decembrie 2023, convenind în acelaşi timp să deschidă discuţii cu Ucraina şi Republica Moldova. Alţi candidaţi oficiali la aderare la UE sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia.