Refugiații ucraineni, afaceri de succes în Republica Moldova

Refugiații ucraineni, afaceri de succes în Republica Moldova afaceri / Sursă foto: fitsmallbusiness.com

În doi ani de război, Republica Moldova a găzduit aproape 1,4 milioane de ucraineni, adică mai mult de jumătate cât populația statului de peste Prut.

În prezent, 117.000 de refugiați ucraineni trăiesc în Republica Moldova, dintre care peste 50.000 de elevi și studenți care învață în instituții educaționale.

Ei studiază rapid limba română și se integrează în societate, fiind tratați cu toată deschiderea și bunăvoința de românii moldoveni. O parte dintre cetățenii ucraineni refugiați au adus investiții, experiență profesională, locuri noi de muncă, dar și contribuții importante la bugetul de stat.

Adaptarea refugiaților ucraineni la specificul național al Republicii Moldova

Antreprenoarea Olga Kopylova din Odesa, refugiată în Chișinău, este un exemplu deosebit în ceea ce privește derularea cu succes a proiectelor economice de către persoanele adăpostite de război. A reușit să deschidă cinci localuri în Republica Moldova, experiență unică în domeniul horeca, noi locuri de muncă, iar în Ucraina, Slovacia și Polonia a izbutit să vândă francize, informează PRO TV Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Olga Kopylova a lansat restaurante cu specific pescăresc la Chișinău și Bălți. Unul dintre secretele reușitei ține de adaptarea businessului la specificul național a Republicii Moldova, întâi de toate.  De succes se bucură și noul său local de bucătărie georgiană. Cea mai recentă afacere a antreprenoarei ține de relaxarea persoanelor dornice în compania animalelor, la Pohrebea.

Refugiați ucraineni

Refugiați ucraineni / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Nu pot accepta ca oamenii de business să fie marcați de stres și de ură”

Până la marea nenorocire din februarie 2022, Olga Kopylova avea o echipă mare de angajați în Ucraina și a avut curajul să nu-și oprească activitățile peste hotare, transmite PRO TV Chișinău. Noile afaceri continuă să fie și ca un gest de responsabilitate a ucrainencei în salarizarea personalului din statul-gazdă.

„Deși războiul este o lovitură pentru multă lume, nu pot accepta ca oamenii de business, chiar și prietenii mei, să fie marcați de stres și de ură. Prin activități, scap de stres. Nu pot aștepta terminarea războiului ca să-mi continui proiectele. Acestea sunt necesare aici și acum. Mă bucur să am localuri pline de oameni, mulțumiți de bucatele noastre”, relatează Olga Kopylova pentru același canal media.

Primul său restaurant, în 2014, avea 60 de metri pătrați, dar care i-a adus succes neașteptat. Angajații moldoveni ai femeii de afaceri își exprimă satisfacția în ceea ce privește experiența de muncă pe care le-o oferă.

Cum au contribuit refugiații ucraineni la bugetul statului de peste Prut

Expertul economic Veaceslav Ioniță declară că, în anul 2023, refugiații ucraineni au contribuit cu 2,5 miliarde de lei moldovenești la bugetul de stat. Timp de doi ani, ei au adus experiență profesională, investiții și o adevărată forță economică. Antreprenori din țara vecină au dezvoltat transportul de mărfuri și de pasageri, precum și domeniul horeca din Republica Moldova.

„Noi am ajutat ucrainenii și ei ne-au ajutat foarte mult. Doar anul trecut, cetățenii  ucraineni au adus pe piață cel puțin 400 milioane de dolari și au contribuit la întărirea leului –  impact important la scăderea inflației din acest an. Un leu moldovenesc s-a întărit cu peste 6% față de euro și dolar. Un factor esențial este volumul mare de valută vândută, în special, datorită ucrainenilor. Dacă inflația a scăzut măcar cu 2%, trebuie să mulțumim ucrainenilor”, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Într-un an, ucrainenii au contribuit la buget cu 2, 1 miliarde de lei, datorită consumului pe care l-au avut. „Ei plătesc trimestrial circa 600 milioane de lei moldovenești, pentru toate tipurile de impozite la bunurile procurate”, menționează Veaceslav Ioniță.

Refugiati

Refugiati ucraineni / Sursa: Facebook

Ancorați profund în domeniul horeca și dezvoltarea transportului

Domeniul hotelier s-a dezvoltat excelent, datorită ucrainenilor. În urma pandemiei, criza a lovit acest sector, în Republica Moldova  înregistrându-se, în 2020, circa 30 de mii de străini, cazați în hoteluri, spun specialiștii. În 2023, cifra turiștilor peste Prut au ajuns la 185 000, 40% dintre care fiind cetățeni ucraineni. „Antreprenori ucraineni au adus avantaje în domeniul ospitalității, în special, la capitolul restaurante. Ei sunt puternic ancorați în domeniul horeca”, afirmă Natalia Curpic, ofițer asistent al Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU.

Refugiați ucraineni oferă și un aport economic important în dezvoltarea transportului extern de mărfuri și de pasageri. Până la pandemie, în Republica Moldova s-au înregistrat câștiguri de 400 de milioane de dolari, iar după acea perioadă, acestea aproape că s-au înjumătățit – 250 milioane de dolari. În prezent, în Republica Moldova, experții estimează câștiguri de 600 de milioane de dolari, dintre care 150 de milioane reprezintă contribuțiile refugiaților ucraineni.

De la începutul războiului, 26 de mii de refugiați ucraineni au beneficiat de 146 de milioane de dolari, oferiți de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. „Este o asistență directă venită în economia locală.  În plus, am ajutat Guvernul Republicii Moldova cu peste 16 milioane de dolari, ca investiții directe. Sunt, cu siguranță, investiții pe termen lung”, declară Natalia Curpic pentru Pro TV Chișinău.