Războiul din Ucraina produce locuri de muncă în Republica Moldova

Războiul din Ucraina produce locuri de muncă în Republica Moldova Asistenti sociali pentru refugiații ucraineni în Republica Moldova / sursa foto: calm.md

Războiul din Ucraina produce locuri de muncă în Republica Moldova, țară în care au intrat, de la declanșarea ofensivei, în 2022, circa 800.000 de refugiați.

Este vorba despre persoane angajate pentru a se ocupa de integrarea refugiaților din Ucraina. Deocamdată, vor exista asistenți sociali pentru refugiații ucraineni în 14 municipii din Republica Moldova.

Bani UE pentru refugiații din Ucraina

Pe 21 decembrie anul trecut, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu inițiativa „Primarii pentru creștere economică „ (M4EG), implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova și finanțat de Uniunea Europeană, au organizat primul atelier introductiv pentru „Ofițerii ucraineni de prietenie”.

Proiectul-pilot al acestei unități, „Ofițer ucrainean de prietenie”,  își propune să aibă la nivel local o persoană responsabilă de ajutorarea refugiaților ucraineni și să sprijine comunitatea gazdă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul se va desfășura inițial în 14 localități-țintă ale inițiativei „Primarii pentru creștere economică” (M4EG): Bălți, Cahul, Călărași, Cărpineni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Copceac, Dondușeni, Drochia, Palanca, Selemet, Strășeni, Telenești și Ungheni.

Inițiativa se desfășoară în condițiile în care comunitățile locale din Republica Moldova se confruntă cu crize multiple, printre care cea a refugiaților, inițial veniți din Ucraina, dar recent și din Palestina, spun realizatorii proiectului-pilot.

refugiati Ucraina

În Republica Moldova au intrat circa 800.000 de refugiati din Ucraina / Sursa: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Ce sunt „Ofițerii ucraineni de prietenie”

Gestionarea situației și integrarea refugiaților în comunitățile gazdă revine Autorităților Publice Locale. Așa că a apărut necesitatea prezenței, în organigrama autorităților locale, a unei unități pentru gestionarea crizeli refugiaților.

„Ofițerii ucraineni de prietenie”, au rolul de a sprijini refugiații și de a contribui la coeziunea comunității. Aceștia au ca obiectiv susținerea standardelor etice, iar comportamentul lor, atât în medii profesionale, cât și în interacțiunile cu comunitatea, ar trebui să fie un exemplu de integritate, respect și responsabilitate, spun inițiatorii proiectului.

„Ofițerii de prietenie ucraineni” trebuie să dea dovadă de imparțialitate, asigurându-se că toate convingerile sau opiniile lor personale nu le influențează munca și să acționeze într-un mod transparent, onest și responsabil. Ei trebuie să promoveze un mediu incluziv, promovând demnitatea, drepturile și bunăstarea tuturor persoanelor, indiferent de mediul sau circumstanțele în care se află, se precizează în expunerea condițiilor pentru angajarea în aceste posturi noi.

Training pentru „Ofițerii ucraineni de prietenie” / sursa foto: calm.md

Proiectul UE-ONU pentru refugiații din Ucraina urmează să se extindă

După desfășurarea proiectului-pilot, experții CALM  vor elabora un set de recomandări pentru administrația locală și centrală privind instituirea unei astfel de unități.

Inițiativa „Primarii pentru creștere economică” a facilitat, până în prezent, diverse inițiative de sprijin pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv târguri de locuri de muncă, ajutând 71 de refugiați să-și găsească de lucru.

De asemenea, inițiativa M4EG a lansat un program de granturi „Răspunde și reînnoiește” pentru a aborda provocările imediate și pe termen lung, alături de activități de coeziune comunitară și de îmbunătățire a accesului la serviciile publice, precum instalarea punctelor de acces la Wi-Fi și cursuri de limbă română și formare profesională pentru refugiați, potrivit Parteneriatului pentru Vecinătatea Estică a UE.