Republica Moldova, luată cu asalt de Rusia. Atacurile sunt tot mai brutale

Republica Moldova, luată cu asalt de Rusia. Atacurile sunt tot mai brutale Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova, supusă constant la atacuri hibrid din partea Rusiei. Este atenționarea lui Igor Grosu, care avertizează că această situație se va intensifica.

Republica Moldova este supusă la multe atacuri hibrid, orchestrate de Rusia. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Este de așteptat ca, în viitorul apropiat, în primăvară, atacurile să se intensifice. „Pericolul persistă. Pentru noi și toată Europa luptă Ucraina și atâta timp cât îi ține departe de Odesa, Nikolaev, noi suntem la adăpost. Dar cealaltă dimensiune care ține de războiul hibrid nu se anulează, nu ne facem iluzii. Federația Rusă va continua să încerce să destabilizeze situația din Republica Moldova. La rândul nostru, am reușit să dejucăm mai multe tentative”, a spus Igor Grosu.

Atacuri hibrid venite din Rusia către Republica Moldova

Oficialul a mai atenționat că atacurile arată și o alianță cu lumea interlopă, cu crima organizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

A devenit mai brutală, mai puțin fard, a bătut palma pe față cu crima organizată, cu fugari și cu alți reprezentanți ai lumii interlope, care sunt fugari. Rusia niciodată nu a renunțat la fostele republici, care erau în componența Uniunii Sovietice, ba mai mult decât atât, interesele lor s-au extins mult mai departe, vorbim de Siria, alte destinații. Pe lângă alianța cu interlopii, mai observăm o inovație, așa-zișii pro-europeni, deghizați în pro-europeni”. A mai declarat președintele Parlamentului din Basarabia.

Igor Grosu

Igor Grosu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Rădăcini și în lumea interlopă

„O să observăm o intensificare a mișcărilor prin intermediul Colanei a 5-a și nu doar în primăvară și bineînțeles în cadrul scrutinelor electorale din 2024 și 2025. De obicei, este perioada când astfel de acțiuni se intensifică, suntem foarte atenți, analizăm, urmărim și pregătim instituțiile noastre pentru a răspunde unor astfel de încercări.

Am fost supuși unei avalanșe de încercări de a penetra sistemele, bazele de date. Grație colaborării cu colegii din UE și pe dimensiunea NATO, am reușit să ne securizăm sistemele, de aceea eu cred că noi vom reuși și în continuare să ne punem la adăpost infrastructura critică, pentru a nu le permite să perturbeze activitatea principalelor instituții, cum ar fi sistemul bancar”. A mai menționat Grosu, într-un interviu acordat pentru Digi 24.