Comisia Europeană și-a dat girul pentru a vira suma de 600 de milioane de euro către Republica Moldova, care trebuie să îndeplinească anumite condiții.
600 de milioane de euro au fost aprobate de reprezentanții Comisiei Europene pentru Republica Moldova. Bani vor fi alocați cu condiţia ca autorităţile de la Chişinău să se angajeze ferm pe calea continuării reformelor în special în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei. A anunțat, vineri, Katarina Mathernova, director general-adjunct pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, conform Agerpres.
Comisia Europeană trimite bani către Republica Moldova și pune condiții ferme
„Suntem alături de Republica Moldova, iar acest plan va putea fi implementat în totalitate dacă va exista un guvern şi un parlament care va continua reformele. Principala condiţie pentru realizarea acestui plan este un guvern şi un parlament orientat spre reforme”, a declarat Katarina Mathernova, citată de Radio Chişinău, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Maia Sandu.
„Tranşa a doua a asistenţei macrofinanciare pentru Republicii Moldova va fi deblocată la mijlocul lunii septembrie cu condiţia ca două legi să fie adoptate în parlament: una privind legislaţia vamală, a doua instituţia naţională de integritate şi de compatibilitate”, a declarat Mathernová, care a mai precizat că Bruxellesul aşteaptă progrese şi în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului.
Unde vor ajunge fondurile aprobate de oficialii de la Bruxelles
Comisia Europeana a aprobat la 1 iunie un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiţi sub formă de granturi, asistenţă macrofinanciară şi investiţii, notează Radio Chişinău.
Circa 230 de milioane de euro din această sumă vor merge la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv pentru proiectul de interconectare energetică cu România şi conservarea râului Nistru.
Republica Moldova este unică la un capitol
Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanţelor publice, iar 100 de milioane de euro - pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a comunităţilor locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educaţiei şi reforma justiţiei, precizează acelaşi post de radio, conform sursei citate.
Președintele Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova este singura ţară din Parteneriatul Estic al UE care are acces la o astfel de susţinere din partea Bruxellesului, ajutor ce vine într-un moment oportun pentru a ajuta ţara să combată criza provocată de pandemie.