Reportaj-anchetă: Ce se află în spatele IAURTURILOR colorate
- Angelo Tăutu
- 10 martie 2015, 13:59
CNN a realizat nu demult un reportaj-anchetă despre o metodă, care îi nemulţumeşte pe consumatori.
Lapte praf, emulgatori sau chiar şi... extract de gândaci! Acesta poate fi conţinutul iaurturilor pe care le consumăm. Insectele sunt folosite de unele companii, care colorează astfel produsele, iar CNN a realizat un reportaj despre această metodă, care tot mai mult îi nemulţumeşte pe consumatori.
Iaurtul de căpşuni are culoarea roz nu datorită fructelor, ci a gândacilor Coşenila. Anume aceste insecte, odată strivite, capătă o culoare roşie intensă.
Din aceşti gândaci se extrage un colorant natural, transformat ulterior în carmin sau acid carminic.
Nu sunt căpşuni
Aproape 40.000 de gândaci sunt necesari pentru a produce doar o jumătate de kilogram de acid carminic. Substanţa este obţinută, după ce insectele sunt uscate, iar apoi fierte în apă. Gândacii exotici sunt originari din Mexic şi trăiesc pe cactuşi.
"Consumatorii văd culoarea roşie şi cred că sunt căpşuni. Pe etichetă este prezentată imaginea unei căpşuni şi nu a unei insecte", a spus directoul Centrului pentru Ştiinţă în interes public, Michael Jacobson.
Substanţa este folosită de unii producători la colorarea iaurturilor, dar şi a sucurilor sau a îngheţatei. Zeci de consumatori s-au plâns că astfel de produse le-au provocat stări de vomă şi alergie. Unele organizaţii non-guvernamentale din Statele Unite au cerut ca acest colorant alimentar să fie interzis sau cel puţin companiile să indice clar pe etichetă că folosesc...insecte.