Repararea unei imense erori judiciare. Doi bărbați vor primi daune de 75 milioane de dolari
- Andreea Vlad
- 16 mai 2021, 10:28
Cazul a doi frați vitregi de culoare, condamnați pe nedrept în urma unui viol urmat de crimă din 1993, face vâlvă dincolo de Ocean.
Un juriu din statul Carolina de Nord, specializat în cazuri de drepturi civile, a decis oferirea a 75 milioane de dolari către doi frați de culoare vitregi, cu handicap mental, care au stat după gratii decenii întregi. Aceștia au fost condamnați eronat pentru violarea și uciderea unei fete de 11 ani, în 1983, potrivit ABCNews.
Juriul de 8 persoane a decis vineri că Henry McCollum și Leon Brown trebuie să primească fiecare 31 milioane de dolari ca daune compensatorii pentru fiecare an petrecut în închisoare. De asemenea, juriul le-a oferit 13 milioane de dolari ca daune ca despăgubiri punitive.
Avocatul Elliot Abrams a demonstrat că cei doi frați au suferit o gravă nedreptate și așteaptă de decenii ca legea să îi reabiliteze. McCollum și Brown au deschis dosarul din anul 2015, argumentând că le-au fost încălcate drepturile civile în timpul interogatoriilor care au avut ca rezultat condamnarea lor. Cei doi au fost eliberați din închisoare în 2014, după ce probele de ADN au dovedit că autorul violului și crimei respective era de fapt un alt criminal condamnat. Inculpații erau adolescenți când au fost acuzați de crima din Red Springs, regiunea Robeson.
Acuzații ar fi fost forțați să recunoasă crima
Avocații apărării au susținut la acel moment că cei doi adolescenți de culoare, cu deficit de IQ, au fost forțați să recunoască crima. McCollum avea atunci 19 ani, iar Brown doar 15 ani. Ambii au fost condamnați și închiși pe viață.
McCollum și-a petrecut o mare parte a celor 31 de ani de închisoare în așa-numitul coridor al morții (n.r. - un loc într-o închisoare care găzduiește deținuții care așteaptă executarea după ce au fost condamnați pentru o crimă capitală). A devenit astfel condamnatul cu cea mai lungă executare a pedepsei în coridorul morții din Carolina de Nord.
Brown – despre care presa a relatat că suferă de dizabilități mentale din cauza timpului petrecut în închisoare și are nevoie de îngrijire permanentă – a beneficiat ulterior de comutarea pedepsei în închisoare pe viață.