Remus Pricopie, candidatură fără semnături: În vremuri atât de periculoase, sunt convins că pot fi o alegere potrivită
- Mădălina Sfrijan
- 15 martie 2025, 21:47

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat că își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale. El a precizat că dosarul nu va fi însoțit de liste de semnături. Potrivit acestuia, în alte state membre ale Uniunii Europene nu sunt necesare atât de multe semnături pentru cursa prezidențială.
Remus Pricopie candidează la prezidențiale
„După o matură chibzuință am decis să-mi depun în această seară candidatura pentru alegerile prezidențiale. Sunt necesare câteva precizări:
1. Dosarul meu de candidatură nu este însoțit de liste de semnături deoarece în nicio țară membră a Uniunii Europene nu sunt solicitate atât de multe semnături de susținere precum în România”, a explicat rectorul SNSPA.
Remus Pricopie a oferit exemplul Bulgariei, menționând că numărul necesar de semnături este mult mai mic față de ce impus în România.
„De exemplu, în Bulgaria un candidat independent se poate înscrie cu doar 2.500 de semnături. În Austria este nevoie de 6.000 de semnături pentru a fi înscris în cursa prezidențială. În plus, întreaga dezbatere din ultimele zile privind modalitățile potențial oneroase de a strânge 200.000 de semnături de susținere dovedește că nu este o cerință democratică”, a adăugat el.
„Nu este în conformitate cu spiritul Constituției”
Remus Pricopie atrage atenția că anul trecut au fost mai mulți candidați care nu au obținut „nici măcar o zecime de voturi din numărul de semnături depuse la înscriere”.
„Atunci, care mai este rostul acestor semnături de susținere, ce dovedesc ele? În aceste condiții, consider că prevederea din legea electorală de a avea o listă de 200.000 susținători, impusă acum două decenii, nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”, a continuat el.
În opinia sa, acest număr de candidaturi nu contribuie la ieșirea din criza politică.
„2. Cu toate că există un număr semnificativ de candidaturi pentru alegerile prezidențiale, ele nu contribuie, în opinia mea, la ieșirea din criza politică în care ne aflăm, dimpotrivă, o adâncesc. Candidații partidelor politice se află sub cota de încredere a partidelor care i-au propus, iar cei așa-zis „independenți” nu sunt în măsură să aducă un suflu nou, care să refacă legătura de încredere între clasa politică și societate”, a continuat Pricopie.
Rectorul SNSPA susține că ar fi un „președinte al viitorului, cinstit și puternic, matur și echilibrat”.
„Candidatura mea este o ofertă lansată societății românești de a avea un președinte al viitorului, cinstit și puternic, matur și echilibrat, care poate încheia criza profundă de încredere pe care o traversăm”, a mai spus el.
Remus Pricopie, despre blocarea lui Călin Georgescu
Potrivit rectorului SNSPA, „invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu nu înseamnă că încercările Rusiei de a-și aduce omul său la conducerea țării au încetat”.
„Vor căuta noi „Călin Georgescu” și sper din suflet să nu-și găsească susținători în rândul conducătorilor României. Iar singura garanție autentică este de a avea un președinte patriot”, a subliniat el.
Remus Pricopie a precizat că românii nu ar trebui să cadă în „capcana unei false alegeri” între UE și SUA.
„4. România are nevoie de un Președinte al Republicii care nu trebuie să fie oscilant ori ezitant în apărarea orientării euro-atlantice a țării noastre. NU trebuie să cădem în capcana unei false alegeri între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, ci trebuie să avem uși deschise la Washington, Bruxelles, Berlin, Paris, Londra, Roma, Madrid, Viena, Ankara, Varșovia sau Atena”, a adăugat rectorul SNSPA.
„România are nevoie de un președinte democrat și pacificator“
Remus Pricopie a vorbit despre misiunea viitorului președinte al României. Potrivit rectorului SNSPA, acesta ar trebui să fie „respectat” și să poată sta la masă cu liderii lumii.
„5. România are nevoie de un președinte care să refacă demnitatea funcției prezidențiale. Avem nevoie de un șef de stat respectat, care să poată discuta direct cu liderii lumii, dar și cu intelectualii și elitele culturale ale țării, cu muncitorii, tinerii, vârstnicii, inginerii sau agricultorii din țară și din diaspora”, a mai pus Remus Pricopie.
În opinia sa, viitorul președinte ar trebui să militeze pentru pacea României.

Alegeri. Sursa foto: Facebook
„6. România are nevoie de un președinte democrat și pacificator. Președintele Republicii trebuie să colaboreze loial și eficient cu toate instituțiile fundamentale ale statului, Guvernul, Parlamentul sau Banca Națională, dar și cu Academia Română, universitățile, instituțiile de cultură, societatea civilă, mass-media, mediul de afaceri și sindicatele, în interesul dezvoltării țării”, a mai spus Pricopie.
Pentru rectorul SNSPA, viitorul președinte „trebuie să-i reunească pe români”.
„În acest moment suntem atât de dezbinați! Lupta mea nu a fost și nu este împotriva votanților lui Călin Georgescu, văzut de aceștia ca o soluție de criză împotriva actualei clasei politice, ci împotriva unui personaj politic care dorea să ne arunce țara în bezna politică a trecutului și să urmeze interesele lui Vladimir Putin. Națiunea trebuie unificată și pacificată, iar aceasta trebuie să fie prima și cea mai importantă sarcină a noului Președinte al Republicii!”, a continuat el.
Un președinte „empatic” și „solidar”
Remus Pricopie susține că România are nevoie de un președinte cu realizări profesionale „autentice”, care să fi muncit „din greu”.
„7. România are nevoie de un președinte cu realizări profesionale autentice. Doar un om care a muncit din greu pentru tot ceea ce a realizat în viață știe să aprecieze efortul și sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a avea succes.
8. România are nevoie de un președinte empatic și solidar cu națiunea. Președintele Republicii trebuie să fie un exemplu de cumpătare și modestie, de bun simț și respect pentru ceilalți”, a subliniat rectorul SNSPAz
La final, Remus Pricopie a menționat că viitorul președinte ar trebui să respecte „trecutul”.
„9. România are nevoie de un președinte vizionar, care respectă trecutul însă luptă pentru pregătirea țării astfel încât viitorul să nu ne găsească nepregătiți”, a mai spus rectorul SNSPA.
El i-a asigurat pe români că pote fi o „alegere potrivită”.
„În vremuri atât de periculoase, sunt convins că pot fi o alegere potrivită pentru a fi Președintele Republicii, de aceea m-am angajat direct și fără ezitare în sarcina istorică de a face România Puternică!”, a încheiat rectorul SNSPA.
A contestat candidatura lui Georgescu
Remus Pricopie a contestat candidatura lui Călin Georgescu și a declarat că acesta are un discurs „de tip fascist” .
Documentul depus de rectorul SNSPA avea 18 pagini și a fost realizat împreună cu o echipă. Remus Pricopie a subliniat că a a analizat declarațiile lui Georgescu din ultimii 10 ani.