Preotii au pornit la salvarea pacatosilor din spatiul virtual.
Misionarii romano-catolici au primit recent, din partea Vaticanului, o sarcina pentru indeplinirea careia vor avea nevoie nu doar de Biblie sau de carti de rugaciuni, ci si de computere si internet. Asta pentru ca trebuie sa-i aduca pe calea cea buna pe cei care pacatuiesc in spatiul virtual Second Life.
„Dimensiunea erotica este foarte prezenta aici”, scrie profesorul universitar de teologie Antonio Spadaro in publicatia iezuita din Roma „La Civilta Cattolica”, agreata de Secretariatul de Stat al Vaticanului. Departe de constrangerile prezente in viata reala, cei peste 8.000.000 de locuitori din Second Life isi fac de cap in universul virtual.
Pacatele trupesti sunt la ordinea zilei, prostitutia este in floare, iar jocurile de noroc, drogurile si alcoolul atrag tot mai multe „oi ratacite”. Biserica Catolica a decis ca e timpul sa intervina, deoarece fenomenul nu mai poate fi ignorat, explica Antonio Spadaro. „Cea mai buna metoda de a intelege acest fenomen este de a te implica si de a trai in interiorul lui, pentru a-i cunoaste potentialul si pericolele”, sustine Spadaro.
Iluminarea spirituala in lumea digitala
Multi i-au luat-o inainte, astfel ca, pe langa cazinouri si bordeluri, in Second Life exista sute de biserici, moschei, sinagogi si temple, ai caror slujitori si-au propus sa-i scape de focurile Gheenei pe locuitorii spatiului virtual. Una dintre cele mai avansate biserici americane din punct de vedere tehnologic, LifeChurch.tv, si-a deschis deja o misiune, iar prozelitii nu au intarziat sa apara.
Antonio Spadaro are de gand sa recupereze timpul pierdut, lumea virtuala reprezentand, in opinia sa, un loc unde oamenii nu incearca doar sa fuga de lumea reala, ci si sa caute „iluminarea spirituala”.
„Lumea digitala poate fi considerata un teritoriu pentru misiune. Second Life este undeva unde posibilitatea de a cunoaste oameni si de a te dezvolta spiritual nu ar trebui ratata. Prin urmare, orice initiativa care sa-i inspire pe rezidenti intr-o maniera pozitiva ar trebui considerata oportuna”, apreciaza Spadaro.
Unul dintre rezidenti, John Lester, cunoscut in Second Life sub numele de Pathfinder Linden, a declarat revistei „New Scientist” ca amploarea fenomenului religios din spatiul virtual i se pare normala, intrucat oamenii vor sa se asigure ca spiritualitatea este prezenta si aici.
AMENINTARE
Jihad virtual
Pe fondul zvonurilor potrivit carora gruparile teroriste islamiste ar recruta militanti din Second Life, comunitatea a ajuns in vizorul Europol si al serviciilor secrete din mai multe tari.
„Trebuie sa ne gandim sa asiguram securitatea in doua lumi si in doua realitati”, a declarat Kevin Zucatto, oficial al guvernului australian. Reprezentantii Europol sunt ingrijorati ca gruparile teroriste ar putea folosi lumea virtuala pentru transferuri de bani dificil de monitorizat de catre autoritati. Recen