Relația Turcia-UE-NATO. Când iese Occidentul din ceață?

Relația Turcia-UE-NATO. Când iese Occidentul din ceață?

Recenta criză migratorie dintre Europa și Turcia, direct legată de conflictul din Siria, ilustreză și ea ambiguitățile occidentalilor în raport cu Ankara, unul din principalii piloni ai Alianței Nord Atlantice.

Pe de altă parte, nu există o lege care interzice unui stat membru NATO să facă achiziții militare de unde consideră.

În timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, denunța „moartea cerebrală a NATO”, Statele Unite au menținut o abordare ambiguă față de dotarea Ankarei cu sisteme S-400, chiar dacă au exclus Turcia din programul avioanelor F-35 (cu rezultatul că Erdogan a anunțat că va cumpăra avioane de luptă de la ruși) și au amenințat cu sancțiuni economice.

În timp ce Franța a declarat că este imperativ ca Turcia să-și precizeze poziția față de NATO și să explice apropierea (periculoasă) de Vladimir Putin, alte puteri vestice abordează subiectul cu prudență.

Ne puteți urmări și pe Google News

O ieșire a Turciei din NATO ar însemna o catastrofă pentru Occident. Turcia s-ar îndrepta către alianțe cu state precum Rusia sau Iran, ceea ce s-ar traduce printr-o pierdere importantă a influenței europenilor și, global, a occidentalilor în această regiune.

Ar însemna o închidere a bazelor militare ale NATO din Turcia sau accesul la spațiul aerian turcesc pentru avioanele Alianței, nemaivorbind de relații încă mai tensionate cu lumea musulmană, unde Turcia știe deseori să-și facă auzită vocea.

Observatorii apreciază că occidentul trebuie să găsească un dialog cu Turcia, partener dificil dar esențial.

În chestiuni precum migranții, integrarea în UE, NATO, trebuie găsite răspunsuri. Și încă repede, apreciază comentatorii internaționali, pentru că Europa riscă să se destabilizeze mai rapid decât Turcia.

Incoerențele europene vizavi de Ankara riscă să ducă la un rezultat perdant pentru toată lumea. Pentru a evita acest scenariu, este nevoie de o viziune strategică globală a liderilor occidentali, ceea ce pare că lipsește alarmant.