Reguli noi pentru tinerii care vor să învețe în Marea Britanie. Guvernul Rishi Sunak introduce restricții la obținerea vizelor de studii

Reguli noi pentru tinerii care vor să învețe în Marea Britanie. Guvernul Rishi Sunak introduce restricții la obținerea vizelor de studiiSursa foto: dreamstime.com

Studenții români care intenționează să urmeze cursurile unei unversități din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu probleme legate de vizele pe care le acordă autoritățile de la Londra. Guvernul britanic introduce restricții pentru vizele de studii, măsura având drept scop reducerea nivelului de migrație. Vizele pentru studenți sunt folosite, susțin oficialii britanici pentru a aduce migranți în această țară.

Marea Britanie introduce o serie de restricții și condiționări pentru cei care solicită vize de studenți în această țară. Măsura va intra în vigoare începând cu luna ianuarie a anului viitor. Noile reguli de acordare a vizelor pentru studenți au fost anunțate de guvenul de la Londra marți, 23 mai. Măsurile includ și o limitare strictă a măsurilor care au în vedere reîntregirea familiilor și au drept scop reducerea migrației după cum relatează AFP.

Conform datelor statistice oficiale, Marea Britanie a înregistrat o imigraţie netă record de o jumătate de milion de persoane între iunie 2021 şi iunie 2022. Alte date urmează să fie date publicității în această săptămână, în condițiile în care guvernele conservatoare au promis că odată cu Brexitul vor reduce migrația.

Universităţile britanice de prestigiu atrag foarte mulți studenți din străinătate care, de multe ori plătesc taxe enorm de mari pentru a studia aici. Odată cu introducerea noilor reglementări, însă, este de așteptat ca numărul celor care ajung în Marea Britanie să se reducă considerabil.

Autoritățile cred că restricțiile „vor reduce semnificativ migraţia netă prin limitarea posibilităţii ca studenţii străini să aducă membri ai familiei”. Aceste măsuri, care vor intra în vigoare în ianuarie, vizează pe toți studenții, „cu excepţia cercetătorilor postuniversitari”. În plus, studenţii străini nu vor mai putea opta pentru viza de muncă până când nu îşi vor finaliza studiile.

Problema pe care o reprezintă studenții străini

Guvernul de la Londra promite să acţioneze, astfel, împotriva „agenţilor lipsiţi de scrupule” care folosesc vizele de student ca rută de migraţie.

În 2022, au fost emise aproximativ 136.000 de vize pentru persoanele aflate în grija unor studenți străini. Numărul acestora a fost în creștere, de la 16.000 în 2019, conform cifrelor guvernamentale.

„Am asistat la o creştere fără precedent a numărului de persoane dependente de studenţi care sosesc în ţară cu vize. Este timpul să limităm acest drum”, a declarat ministrul de interne, Suella Braverman, citată în comunicat.

Ministrul consideră că noile măsuri reprezintă un „echilibru corect” şi ar permite „pe termen mediu” revenirea migraţiei la nivelurile dinainte de pandemie.

În anul 2022, peste 45.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii ilegal pentru a ajunge în Regatul Unit. „Oprirea bărcilor” este una dintre prioritățile premierului Rishi Sunak. Pe de altă parte, Regatul Unit s-a confruntat, de la Brexit, cu un deficit de forţă de muncă în mai multe sectoare, agricultură şi sănătate.