Reguli esențiale pentru păstrarea unei danturi sănătoase la copii. Orice părinte ar trebui să urmeze aceste sfaturi

Reguli esențiale pentru păstrarea unei danturi sănătoase la copii. Orice părinte ar trebui să urmeze aceste sfaturi

Există un set de norme, stabilite de stomatologic, de la care niciun părinte nu ar trebui să se abată, pentru ca dantura copiilor să fie una sănătoasă.

Îngrijirea danturii este esențială și pentru copii, mai ales că mulți dintre ei sunt afectați, în ultimii ani, de demineralizare, de la vârste fragede: 2-3 ani. Chiar și cei care nu au această problemă trebuie să-și mențină o igienă orală adecvată, iar aici vorbim despre intervenția părinților, care trebuie să-i ajute pe cei mici să înțeleagă importanța periajului.

Reguli esențiale pentru protejarea danturii celor mici

Valentin Sava, medic stomatolog, a vorbit despre educația copiilor în ceea ce privește igiena orală, cât de des ar trebui realizat periajul dentar, dar și ce facem în cazul apariției cariilor.

Prima vizită la cabinetul stomatologic pediatric să fie în jurul vârstei de 1 an. Ne putem da seama de anumite afecţiuni gen demineralizări, carii incipiente sau fren restrictiv care pot să îi afecteze în timp pe cei mici, a spus medicul stomatolog la emisiunea „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

În perioada în care copiii au dinți de lapte nu ser poate discuta de probleme ortodontice, dacă dinţii cresc sau nu strâmb, mai degrabă de nişte probleme vicioase care ar putea să afecteze dinţii ca poziţionare. Medicul Valentin Sava recomandă ca în jurul vârstei de 7 ani, cei mici  să facă prima lor vizită la ortodont.

Igienizarea la copii se face dinainte de apariţia dinţilor, chiar de la naştere se pot igieniza inclusiv gingiile, nu neapărat dinţii. Așa se menţine un mediu curat și sigur în gura copilului. Se poate folosi tehnica clasică cu un tifon ud pus pe deget, există şi nişte şerveţele speciale în comerţ pentru igiena orală a bebeluşului. Şi cu cât creşte introducem un degetar, iar uşo-uşor şi periuâa de dinţi.

Fluorul este esențial pentru mineralizarea dinților

Legat de pasta de dinţi potrivită celor mici, cu fluor sau nu, medicul stomatolog atrage atenţia că fluorul este foarte important pentru a mineraliza dinţi şi a ajuta la întărirea lor. Părinţii trebuie să fie însă atenţi la concentraţia de fluor din pastele de dinţi pentru copii. Recomandarea ar fi de 1000 PPM (parts per million), cantitate de fluor de la primul dinte.

Dacă există părinți care nu doresc folosirea fluorului şi au anumite dubii, pot folosi alternativ paste cu şi fără această substanţă. „Aş alterna, nu aş renunţa complet la pasta de dinţi cu fluor”, a afirmat Valentin Sava pentru sursa citată.

În ceea ce privește periajul, periuţa trebuie să fie uscată pentru că pasta de dinţi conţine apăşi mai avem şi salivă în gură. Dacă punem apă o să facem mai multă spumă, nu o să curăţăm mai bine dinţii.

Periuţa se ţine în unghi de 45 de grade şi este foarte important să nu fie ratată nicio suprafaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News