Reguli de circulație pentru trotinetele electrice. Actul normativ, la un pas de adoptare

Reguli de circulație pentru trotinetele electrice. Actul normativ, la un pas de adoptare

Noile reglementări privind folosirea trotinetelor electrice pe drumurile publice vor fi aplicate în timp relativ scurt.

Trotinetele electrice nu se vor mai putea deplasa pe trotuare și nici în afara localităților, dacă nu există piste speciale, ci doar pe drumurile publice unde viteza maximă permisă este de 50 km/oră.  Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere un proiect de hotărâre prin care se dorește operaționalizarea ordonanței care reglementează circulația trotinetelor. Proiectul a fost elaborat la mai bine de un an din momentul în care Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 13/2020 care reglementează regulile de circulație și dotările rotinetelor electrice.

Proiectul de hotărâre pus în dezbatere completează cadrul legislativ și introduce regulile stabilite prin OUG 13/2020 în regulamentul de aplicare a Codului rutier. Cu alte cuvinte, în curând s-ar putea aplica noile reguli de circulație pentru trotinete electrice și, implicit, vor fi aplicate și amenzile pentru nerespectarea acestora.

Conform notei de fundamentare pe care se bazează proiectul de hotărâre, sunt reglementate norme de conduită și interdicții pentru conducătorii de trotinete electrice. De asemenea sunt stabilite și condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, similar celor prevăzute pentru biciclete.

Ne puteți urmări și pe Google News

EXCLUSIV! Poliția reacționează: Reglementări dure privind circulația cu trotinete electrice

Ce prevede proiectul MAI

Actul normativ stabilește, printre altele, că trotinetele electrice nu se vor mai putea deplasa pe trotuare, ci doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă permisă este de 50 km/h. Trotinetele electrice vor putea fi conduse numai în linie dreaptă pe drumurile publice, urmărind traseul acestora. Pentru schimbarea direcției de mers, conducătorii vor trebui să coboare de pe acestea și să se deplaseze pe lângă ele.

Proiectul mai stabilește că, atunci când drumul public intersectează o pistă de biciclete și trotinete, șoferii care virează stânga sau dreapta trebuie să dea prioritate conducătorilor de astfel de vehicule. De asemenea, cadrul general de circulație a trotinetelor electrice mai prevede că acestea pot fi conduse de cei care au cel puțin 14 ani. În plus tinerii care nu au împlinit încă vârsta de 16 ani sunt obligați să poarte cască de protecție.

Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar acolo unde acestea nu există, circulația va fi permisă doar pe drumurile din interiorul localităților.

Proiectul mai prevede că trotinetele vor putea fi utilizate și pe timp de noapte dar numai dacă sunt dotate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente (ochi de pisică).

Citește și: 

Trotinetele electrice în Bucureşti. Gata, s-a decis ce se întâmplă cu ele. News alert

Avantajele și dezavantajele trotinetelor electrice