Premierul Ludovic Orban a anunţat că regula intrării în izolare pentru cetăţenii care se întorc în România din alte state va fi menţinută până la 15 iunie. Excepție vor face cetățenii români ce revin din state în care nu există un nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare.

„Până la data de 15 iunie (…), toţi cei care se întorc din ţări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, trebuie să intre în izolare 14 zile, izolare la domiciliu, carantinarea se va face numai la cerere. Această regulă rămâne până la data de 15 iunie. Sigur că dacă ei pleacă în ţări în care nu există nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare la întoarcere, atunci nu trebuie să se izoleze”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul a precizat că doar jumătate dintre cetățenii care vin din străinătate și intră în România prin punctele de trecere a froniterelor mai sunt obligați să se izoleze la domiciliu.

„Şi astăzi(joi – n.r.), de exemplu, vin 16.000 de cetăţeni care intră în România, din care cetăţeni români probabil sunt 11.000 -13.000 de cetăţeni, doar aproximativ jumătate dintre ei sau puţin peste jumătate intră în izolare la domiciliu, iar ceilalţi vin din destinaţii pentru care nu este necesară izolarea la domiciliu”, a declarat Ludovic Orban.

Un număr de 3.712 de persoane sunt în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 89.787 în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, a anunțat, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

De la 1 iunie, vor fi adoptate noi măsuri de relaxare, ca urmare a scăderii numărului de infectări cu noul coronavirus. Astfel, vor fi redeschise terasele și va fi permisă călătoria persoanelor fizice între localități, fără declarație pe propria răspundere. De asemenea, va fi reluat transportul international și vor putea fi organizate competiții sportive și spectacole în aer liber.