Regim nou pentru toate clădirile din Republica Moldova. Obligații pentru proprietari
- Nicolae Comănescu
- 11 septembrie 2024, 19:56
Republica Moldova. Se schimbă procedura care vizează certificarea performanței energetice, ce este elaborată de ministerul Energiei din Republica Moldova. Miercuri, 11 septembrie, cabinetul de miniștri a dat undă verde pentru un nou regulament. Astfel, clădirile noi, cele ce sunt supuse renovării, dar și cele care urmează să fie vândute sau închiriate vor trece obligatoriu prin procedura ce are ca scop certificarea energetică.
Explicații pe această temă a oferit ministrul Energiei, Victor Parlicov. „Adoptarea acestui Regulament va facilita efectuarea auditului energetic și reprezintă un pas important pentru sprijinirea tranziției verzi a Republicii Moldova. Denasemenea, va contribui la reducerea emisiilor de carbon și creșterea eficienței energetice în sectorul construcțiilor”, a afirmat oficialul de la Chișinău.
Schimbări importante, în Republica Moldova, pentru clădiri
Respectivul regulament arată cerințele specifice și pașii ce trebuie urmați pentru a primi certificarea performanței energetice a clădirilor. Aici este vorba și despre întocmirea certificatelor de performanță energetică, gestionarea Registrului electronic al certificatelor și modul de informare a potențialilor cumpărători sau chiriași, despre eficiența energetică a clădirilor.
În acest context se va facilita astfel luarea unor decizii informate. Certificarea va fi făcută de evaluatori energetici calificați. De asemenea, procesul de certificare va include colectarea datelor, inspectarea clădirii, dar și analiza consumului energetic.
Certificarea performanței energetice va trebui făcută în mod obligatoriu pentru clădirile noi, și pentru cele care urmează să fie construite. De asemenea, la acest capitol intră și clădirile existente care sunt supuse unor renovări ample.
Obligații impuse de noua lege
Totodată, clădirile care urmează să fie vândute sau puse în chirie trebuie să se supună acestei proceduri. Certificarea a devenit obligatorie și pentru clădirile publice care au o suprafață utilă mai mare de 250 m².
Dar și pentru clădirile publice care au în posesie un certificat energetic, însă au fost supuse unor modificări majore, cum ar fi reconstrucții, extinderi sau modernizări care influențează performanța energetică.