Evenimentul Zilei > International > Regele thailandez primește controlul direct asupra unei averi de zeci de miliarde de dolari
Regele thailandez primește controlul direct asupra unei averi de zeci de miliarde de dolari

Regele thailandez primește controlul direct asupra unei averi de zeci de miliarde de dolari

O nouă lege, prin căreia regele Thailandei preia controlul direct asupra activelor regale, în valoare de miliarde de dolari, a intrat în vigoare săptămâna aceasta. Aceasta este cea mai recentă acțiune a monarhului care dorește în mod activ sporirea puterii pe care o deține.

Regele Maha Vajiralongkorn a moștenit una dintre cele mai mari averi ale lumii după ce a urcat pe tron, ​​în octombrie, după decesul tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej, care a domnit timp de șapte decenii.
Analiștii spun ca dinastia Chakris este una dintre cele mai bogate ale lumii, estimările cu privire la averea acestora variind între 30 și 60 de miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a acestor fonduri este controlată de Biroul Proprietăților Coroanei (CPB), cu un vast portofoliu ce include mari proprietăți și investiții în cele mai importante companii.
Duminică, Monitorul Oficial (Royal Gazette) a publicat o nouă lege referitoare la CPB, care a fost adoptată săptămâna trecută de legislativul juntei militare aflate la putere. Legea a intrat efectiv în vigoare luni.
Schimbarea principală se referă la faptul că regele Vajiralongkorn are acum dreptul să-i numească pe toți membrii comitetului care supraveghează CPB.
Conform legii anterioare, președintele comisiei trebuia să fie ministrul de finanțe, scopul acestei prevederi fiind aceea de a asigura măcar aparența unei supravegheri guvernamentale.(The Sydney Morning Herald​)