Evenimentul Zilei > EVZ Special > Regele Mihai, în amintirea unui veteran de război al Marinei Regale: „A ordonat dublarea salariilor”
Regele Mihai, în amintirea unui veteran de război al Marinei Regale: „A ordonat dublarea salariilor”

Regele Mihai, în amintirea unui veteran de război al Marinei Regale: „A ordonat dublarea salariilor”

Petre Zamfir a povestit, pentru Evenimentul zilei, cum a vizitat Majestatea Sa, acum 75 de ani, submarinului „Delfinul” și cât de mândru era de marinarii români. „Era un tânăr politicos, deschis, calm, care emana încredere”

Viceamiralul (r) Petre Zamfir, erou și veteran de război, care în timpul celui de al Doilea Război Mondial a luptat la bordul distrugătorului „Regina Maria” și apoi al submarinelor „Delfinul” și „Rechinul”, își aduce aminte cum l-a cunoscut, în 1942, pe Regele Mihai, care avea un respect deosebit pentru Marina Regală Română. La cei 94 de ani, împliniți, povestește cum, atunci, imediat după vizita în portul militar Constanța, regele a ordonat dublarea salariilor marinarilor.

Petre Zamfir, elev FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Deși au trecut peste 75 de ani de când Regele Mihai a pășit la bordul submarinului „Delfinul”, viceamiralul Petre Zamfir descrie, fără să clipească, vizita care i-a marcat pe marinarii militari. „Era prin mai-iunie 1942, cam așa. Eu eram în echipaj. Eram încă elev. El era mai mare cu doi ani. A stat de vorbă cu comandantul, ne-a adunat la front, a stat de vorbă cu noi. Ne-a spus: «În primul rând, știu că aveți o viață foarte grea, dar orice probleme aveți, puteți să mi le spuneți». Vreau să vă spun că, după ce a venit, atunci, la bord, ni s-a mărit ambarcarea. La nave de suprafaț ă era 4.900 de lei, iar la submarine ne-a dublat , 9.600 lei”, povestește , zâmbind cald, viceamiralul Petre Zamfir, care, de-a lungu anilor, a instruit mii de marinari, fiind, după război, comandantul bricului „Mircea”, dar și profesor pentru 26 de generații de studenți la Marină.

FOTO: Submarinul „Delfinul”

FOTO: Distrugătorul „Regina Maria” 

„Comuniștii ne strigau: Regaliștilor!”

Venerabilul veteran de război al Marinei Regale Române, Petre Zamfir, spune că regele Mihai i s-a părut a fi un tânăr politicos, deschis, calm, care emana încredere. „Iar când la bord a apărut un băiat pe care îl cunoștea, Regele Mihai a început să râdă. I se pregătise o ieșire pe mare cu o vedetă torpiloare. Comandant pe această vedetă torpiloare era locotenentul Mărgelatu Tănase. Și când l-a văzut, Mihai l-a luat în brațe și i-a spus: «Ce faci, măi, Tase!»” Fuseseră colegi la Liceul militar. A fost ceva emoționant”. Sunt amintiri pe care viceamiralul Petre Zamfir nu le poate uita. Nici faptul că, după ce regele Mihai a fost nevoit să abdice și să părăsească țara, „după venirea comuniștilor la putere, politrucii care veneau la submarin ne strigau, Regaliștilor!” Asta, pentru că pe toate navele flotei militare române era scris NMS (Nava Majestății Sale).

FOTO: Viceamiralul (r), la 94 de ani

Mândru de Flota Română Petre Zamfir spune că decizia fusese luată după ce Mihai, care se îmbarcase la bordul distugătorului „Regina Maria” pentru a ajunge la nunta prințului Paul al Greciei, a fost prins într-o furtună groaznică. „Distrugătorul a scăpat, dar cu avarii foarte grave. S-au întors la Constanța. El a vrut să se ducă atunci la nuntă și să se fălească cu distrugătorul Marinei Regale Române. Dar a avut ghinionul acesta și nu s-a mai putut duce. Dar, ca recunoștință că i-a salvat viața, din anul următor, pe bordajul navelor scria NMS Regina Maria, NMS Ferdinand și altele. Era mândru de navele noastre”.