Reputatul „Regele cocainei din Milano” al Italiei a fost prins în Brazilia, la doi ani după ce a evadat dintr-o închisoare sud-americană printr-o gaură din acoperiș, au spus oficialii brazilieni.

Rocco Morabito, în vârstă de 54 de ani, care se presupune că este șeful sindicatului criminalității organizate Ndrangheta din Calabria, așteaptă acum extrădarea în Italia natală, unde este căutat din 1994, a declarat marți ministerul italian de interne.

Arestarea lui Morabito vine după ce a evitat să fie trimis acasă în 2019, când a evadat dintr-o închisoare uruguayană.

După 23 de ani de fugă, Morabito a fost capturat într-un hotel din Montevideo, în Uruguay, la 4 septembrie 2017, unde se mutase după o ceartă cu soția sa. Anchetele poliției începuseră în primăvară, când anchetatorii uruguayeni au descoperit că Morabito își înscrisese fiica de 13 ani la școală cu numele real al tatălui ei. Când a fost arestat, el deținea o armă, pe lângă două mașini, 13 telefoane mobile și o duzină de carduri de credit. Se aștepta să fie extrădat în Italia. Înainte de arestare, el locuise într-un conac din Punta del Este „unde era considerat un cetățean model, care se dedica muncii sale în afacerea cu soia și vânzarea proprietăților rurale”, potrivit unui reportaj de presă. Întrucât deținea și un pașaport cu alt nume în momentul arestării, inițial a fost acuzat de falsificarea documentelor de identitate. El și alți trei deținuți au reușit să scape printr-o gaură din acoperișul închisorii în 2019, un scandal care a determinat demisia șefului închisorii din Uruguay.

Suspectul italian, cunoscut pentru traficul de droguri Vincenzo Pasquino a fost arestat împreună cu Morabito într-o cameră de hotel din orașul Joao Pessoa.

Interpol, poliția braziliană, DEA și FBI-ul SUA și carabinierii paramilitari italieni au jucat un rol în arestarea șefului Ndragheta. „Încă o dată, determinarea, devotamentul și profesionalismul tuturor anchetatorilor implicați au contribuit la aducerea în fața justiției, după doi ani de complexe și detaliate anchete pe principalul exponent al „Ndrangheta”, a declarat într-un comunicat ministrul de interne Luciana Lamorgese, un înalt responsabil italian însărcinat cu securitate.

Se crede că „mafia Ndrangheta controlează aproximativ 80% din comerțul cu cocaină din Europa, potrivit BBC. Morabito este considerat al doilea cel mai periculos fugar al Italiei, după șefului mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, care este căutat încă din 1993.