Regele Carol și Regina Elisabeta - cuplul regal simbol, care a transformat România

Regele Carol și Regina Elisabeta - cuplul regal simbol, care a transformat România

Regele Carol și Regina Elisabeta - cuplul regal simbol al conviețuirii în România modernă. Dramele și împlinirile a doi oameni complet diferiți

Regele Carol și Regina Elisabeta - cuplul regal simbol al conviețuirii în România modernă. Dramele și împlinirile a doi oameni complet diferiți.

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut în Baden Wurtenberg la Sigmaringen la 20 aprilie 1839. A studiat arta militară și istoria artelor în Prusia natală. A fost ofițer în luptele din Schleswig-Holstein contra Danemarcei, contribuind la unificarea Germaniei în 1864. Doi ani mai târziu, fiind nepot al Împăratului Napoleon al III-lea, tânărul Prinț accepta tronul României, ca Prinț pe care l-a ocupat la 10 mai 1866, domnind până la moartea sa, la 10 octombrie 1914.

Regele Carol și Regina Elisabeta - întâlnirea și căsătoria. Proclamarea Regatului

Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied s-a născut la 29 decembrie 1843, la NeuWied, landul Renania Palatinat de azi din Germania. A fost educată să cunoască limbi clasice și moderne, literatură, retorică, A fost mereu o visătoare, o fire retrasă fără apetență pentru politică. Practic, avea aproape 26 de ani în 1869, când Principele Carol, plecat într-o călătorie de plăcere, a întâlnit-o la Neuwied. la finalul lunii octombrie 1869, A discutat cu ea o oră și i-a cerut mâna. Cei doi s-au căsătorit la 3 noiembrie 1869 la Neuwied. Cei doi au trăit împreună o frumoasă poveste de dragoste.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 27 august/8 septembrie, s-a născut unica lor fiică, Principesa Maria. care va muri de rujeolă la 28 martie/9 aprilie 1874. Șocul morții unicei fiice îi va deteriora starea mentală viitoarei regine. Totuși, Elisabeta și Carol vor avea o viață relativ liniștită. Ea s-a refugiat în literatură, arte, poezie, patronaje de opere de binefacere, precum azile pentru orfani, nevăzători. Carol I a condus campanii victorioase în Războiul de Independență, Campania din Bulgaria, contribuind la Independența și extinderea teriorială a României. la 14 martie 1881, România s-a proclamat Regat, Carol și Elisabeta încoronându-se la 10 mai 1881.

Legenda spune că el a ales de la început să trăiască la Sinaia, la Peleș și a iubit locul unde e Catedrala Curtea de Argeș, prima capitală a Țării Românești. A spus că găsise locul pentru trăit și locul pentru odihna veșnică. Când i s-a spus că Sinaia era prea aproape de graniță, a spus că după cum a văzut pe hartă, Sinaia venea în mijlocul teritoriilor locuite de români.

Regele Carol și bolile mentale ale Reginei

Prin 1890, Regina Elisabeta a aflat că Principele Moștenitor Ferdinand și una din domnișoarele de onoare ale Reginei, Elena Văcărescu au început o idilă. Regele Carol interzisese urmașilor săi să se căsătorească oficial și religios cu fiice de boieri români. Aflând de escapada lui Ferdinand, Carol a ripostat dur. A exilat-o pe Elena Văcărescu și l-a trimis pe Ferdinand într-o călătorie pentru a uita de ea. În 1893, Ferdinand se va căsători cu Maria de Edinburgh. Elisabeta a fost și ea trimisă în străinătate pentru a lua o gură de aer prosapăt.

Pe la 1901, deja bolile Reginei se agravaseră. Rapoartele diplomatice ale diplomaților italieni, austrieci relatau despre sejururile reginei în localități turistice unde erau și stabilimente dedicate bolilor psihice,  Regina a suferit enorm în 1914, când Regele Carol se simțea trădat de clasa politică, aceasta impunând neutralitatea în locul alianței cu Puterile Centrale. Regele a murit subit la 1o octombrie 1914. Ferdinand și Maria au devenit suveranii României iar Elisabeta s-a retras în solitudine, în compania unor apropiați din sfera literaturii. Sănătatea i s-a degradat permanent, ea murind la  18 februarie/2 martie 1916. Cu ea, s-a stins ultima reprezentantă a lumii care contribuise la Independența Națională. Generația următoare, nu fără mari sacrificii, va clădi România Mare.

Regii Carol și Elisabeta își dorm somnul de veci la Mânăstirea Curtea de Argeș.