Regina Elena a României, sub zodia exilului și a controverselor

Regina Elena a României, sub zodia exilului și a controverselorSursa foto: Casa Regală a României

Regina Elena, o figură respectabilă a istoriei României. Destinul ei tragic, dar și dragostea pentru țară au rămas în inima românilor

Regina Elena a României, o figură respectabilă a istoriei României. Destinul ei tragic, dar și dragostea pentru țară au rămas în inima românilor.

Elena, Principesă de Grecia și Danemarca s-a născut în anul în care Atena găzduia primele Jocuri Olimpice, la 3/15 mai 1896.  A fost fiica Regelui Constantin al Greciei și al Reginei Sofia de Prusia. A avut mai mulți frați și mai multe surori. Fratele ei, Geroge al II-lea s-a căsătorit cu sora soțului ei, Carol, principe al României (principesa Elisabeta, fiica regelui Ferdinand și a Reginei Maria).

Regina Elena - sub zodia exilului și controverselor

Regina Elena a avut o viață tragică. Prima oară. a cunoscut exilul când tatăl ei, Constantin, regele Greciei a fost nevoit să părăsească tronul. O altă dramă a fost faptul că moartea lui Alexandru, fratele ei, mușcat de o maimuță din Grădina Zoologică de la Atena i-a produs o depresie. Mai există o altă controversă. Ea s-a căsătorit cu principele Carol în martie 1921, dar viitorul rege Mihai s-a născut în octombrie, 1921, cam la 7 luni de la căsătorie. S-a vehiculat ideea că principesa l-ar fi conceput pe Mihai cu un colonel, pe nume Manos din garda ei și că de fapt căsătoria a fost făcută să salveze aparențele. S-a mai spus că, o primă relație între Carol și Elena ar fi avut loc înainte de căsătoria din martie 1921.

Regina Elena

Regina Elena

Principesa Elena în 1925 este părăsită de facto de către Principele Carol și divorțează în perioada Regenței fiului ei, tutelat de cumnatul ei, Prințul Nicolae. Revenit în România și devenit rege, Carol îi face șicane Elenei care merge la Florența, unde cumpără Vila Sparta în 1932 și îli primește fiul doar douăluni pe an.

Regina Elena: Regină Mamă și Drept între Popoare

Generalul Ion Antonescu a punctat la capitolul propagandă. A rechemat-o pe Principesa Elena pe care a numit-o Regină Mamă și a permis folosirea apelativului Majestate. Regina Mamă Elena și-a sprijinit fiul în deciziile pe care le putea lua.  A încercat să scape cât mai mulți evrei de deportarea în Transnistria sau în tabere de muncă forțată. A avut grijă de aviatorii americani doborâți după bombardamentele din 1943, internați în tabăra de la Timiș.

După Al Doilea Război Mondial, organizațiile evreiești i-au acordat titlul înalt de „Drept întrePopoare”. Regina Elena și-a susținut fiul în exil (după ce a fost nevoită să vândă Vila Sparta, s-a mutat în Elveția, la Lausanne, apoi la Versoix), ea murind la 28 noiembrie 1982, la Lausanne,  în Cantonul Vaud din Elveția. În 2019, rămășițele sale au fost aduse la Curtea de Argeș.