Refugiu de criză: Prețul aurului atinge un maxim istoric!

Refugiu de criză: Prețul aurului atinge un maxim istoric!

Epidemia de coronavirus a zguduit economia globală, lovind în plin mai multe piețe financiare, bănci, burse sau companii.

Pe de altă parte, aurul a atins cel mai mare nivel din 2013 încoace, dovedindu-se a fi un activ sigur pentru investitori.

„O aliniere perfectă a mai multor factori de susținere a dus la redresarea și supra-performanța aurului. Lăsând deoparte cererea pentru active sigure, prăbușirea randamentelor reale pe 10 ani din SUA la -0,60%, un minim pe șapte ani, scăderea bruscă a dolarului - pe măsură ce marjele de randament la alte valute s-au prăbușit - și scăderea continuă a burselor au fost elementele care au propulsat aurul mai sus, către pragul de 1700$/uncie”, anunță financialintelligence.ro.

Petrol, coronavirus… Bursele cedează panicii

Deja în defensivă din cauza epidemiei de coronavirus, piețele financiare sunt afectate acum de scăderea spectaculoasă a cursului petrolului. Sub efectul unui război al prețurilor declanșat de Arabia Saudita, barilul de țiței scade cu 25%, în jurul pragului de 30 de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeași constatare în alte părți din Europa. La Frankfurt, DAX scădea cu 7,3%, spre ora 09:30. Indicele londonez Footsie pierdea 8,6%, iar indicele lărgit Eurostoxx 600 pierdea 6,2%. La deschidere, Bursa dn Milano pierdea peste 8% după impunerea carantinei în regiunile din nordul Italiei, plămânul economic al țării.

Pe Wall Street, bursele ar urma să deschidă în puternică scădere. Mai devreme în cursul zilei, indicele japonez Nikkei a scăzut cu 5% și indicele coreean Kospicu 4,2%. Bursa din Hong Kong a pierdut 4,2%, iar cea din Shanghai a scăzut cu 3%.

Grupurile petroliere au fost și mai afectate: Vallourec scădea cu 25%, CGG cu 34% și TechnipFMC cu 22%. În străinătate, Shel scădea cu 22% și BP cu 18%.

Valorile bancare afișau o scădere foarte importantă, în vreme ce dobânzile americane la 10 ani continuau să se prăbușească, atingând noi niveluri istorice cele mai scăzute

BNP Paribas pierdea 11%, Société Générale scădea cu 14,3% și Crédit Agricole pierdea 11,5%.(RADOR)