Reformă. „Se separă sângele bolnav de cel sănătos”

Reformă. „Se separă sângele bolnav de cel sănătos”

Ministerul Sănătății (M.S.) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de transfuzie sanguină, al cărui coordonator va fi Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină (INTS) „Prof. Dr. C.T. Nicolau” - rezultat al reorganizării Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C.T. Nicolau” care funcționează în baza unei legislații depășite ce a fost emisă în anii 1995-1996.

Conform acestui proiect de HG, activitatea de hematologie va fi preluată de Institutul Clinic Fundeni. Pentru a nu crea un disconfort pacienților care se plâng de distanța mare până la Fundeni, INTS va pune la dispoziţia Institutului Clinic Fundeni, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 5 ani, spațiile în care s-au desfășurat până acum activităţile de tratament al hemofiliei şi talasemiei.

„Era o struțo-cămilă”

„Până acum, Institutul a funcționat nefiresc, pentru că Transfuzia se ocupa de sângele sănătos și Hematologia de sângele bolnav. Institutul se ocupa și de una și de cealaltă, era o struțo-cămilă. Pacienții hemofilici erau defavorizați, în plus se încălca și legea. Acum se separă sângele bolnav de cel sănătos, fără modificarea locațiilor și fără schimbarea personalului”, a declarat, pentru EVZ, directorul INTS, medicul Rosin Aurel Marc Andrei, care a adăugat: „Totodată intrăm în sistemul de urgență, pentru că personalul nostru era și prost plătit salarial și muncea și ore suplimentare, fără plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În subordinea INTS vor fi trecute centrele regionale de transfuzie sanguină, care, la rândul lor, vor coordona, din punct de vedere metodologic, centrele județene. Perioada de primire a observațiilor pe marginea acestui proiect de HG s-a încheiat ieri, astfel că în numărul următor vom reveni cu eventualele propuneri/critici din interiorul sistemului.