Reforma Ciolacu. Ce se întâmplă cu TVA-ul la alimente. Anunț de ultimă oră

Reforma Ciolacu. Ce se întâmplă cu TVA-ul la alimente. Anunț de ultimă oră Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reforma Ciolacu. Ce se întâmplă cu TVA-ul la alimente. Într-o intervenție vineri seară, premierul a făcut un anunț de ultimă oră.

Ce se întâmplă cu TVA-ul la alimente. „Nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică TVA în ce privește produsele alimentare și medicamentele", a declarat premierul.

Ce se întâmplă cu TVA-ul la alimente și medicamente

„Sunt două lucruri importante. Faptul că nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică TVA în ce privește produsele alimentare și medicamentele", a precizat vineri seară premierul. Marcel Ciolacu a răspuns unei întrebări pe tema unei eventuale creșteri a TVA în mai multe domenii.

Premierul a venit cu vești bune de la Bruxelles. Foto: gov.ro

„Sunt lucrurile cele mai importante pentru români. Acum, dacă la cluburi nu va mai fi de 5%, ci de 19%, presupun că nu este nicio nenorocire", a completat președintele social-democraților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plecat la Bruxelles să negocieze creșterea deficitului bugetar, premierul susține că anul acesta trebuie să ne încadram în cel mult 5,7% din PIB. Altfel riscăm o amendă drastică.

Premierul a transmis că oficialii europeni au înțeles argumentele despre cheltuielile suplimentare de apărare. Un răspuns ferm o să primim abia la finele anului. După ce vor fi puse în aplicare măsurile de reformă fiscală și bugetară promise.

TVA-ul nu va crește, asigură premierul

Un lucru este cert: TVA-ul nu va crește, așa cum cerea Comisia Europeană ca soluție imediată pentru aducerea de bani suplimentari la buget.

Discuțiile pe tema deficitului bugetar vor continua, spune premierul. În condițiile în care avem mai multe restanțe în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Comisiile tehnice au rămas să discute, dar am stabilit principiile. Nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, ceea ce ar duce la o creștere a inflației. Comisia Europeană nu e cea care vizează o nouă încadrare în deficitul bugetar, în urma efortului de susținere a Ucrainei și Moldovei. Comisia Europeană a înțeles contextul și argumentul. România e într-un acord de deficit excesiv. Comisia va propune Consiliului această nouă negociere”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Dacă reforma va duce la un deficit de 5,7% anul acesta, se va evita o sancțiune din partea Uniunii Europene. Sancțiunea  ar însemna o amendă de 7 miliarde de lei. Prin măsurile fiscale de taxare mai dură a microîntreprinderilor și de eliminare a facilităților fiscale, Guvernul Ciolacu estimează că am putea atinge un deficit de 5,5%.