Reducerea TVA la alimente nu va duce la o scădere a prețurilor. Patronatele ar vrea un ajutor de stat pentru fermele zootehnice

Reducerea TVA la alimente nu va duce la o scădere a prețurilor. Patronatele ar vrea un ajutor de stat pentru fermele zootehnice Sursa foto: arhiva EVZ

Producătorii români de alimente au prețuri mari din cauza faptului că materia primă nu se produce în România. De exemplu, carnea de porc se importă masiv, după ce marile combinate de suine au fost închise din cauza gripei porcine și a sacrificării tuturor animalelor.

Sorin Minea, preşedintele RomAlimenta, spune că în România nu există materie primă pentru industria producătoare de alimente. Minea a dat exemplul cărnii de porc, care se importă din exterior, așa că prețurile la produsele finite sunt mai mari.

Singura soluție care ar duce la o scădere a prețurilor ar fi un ajutor de stat, care ar urma să fie acordat marilor ferme zootehnice, de unde producătorii de alimente se aprovizionează cu carne sau lapte, susține Minea.

“Problema în România la ora actuală, şi este o problemă mare, nu acuz pe nimeni, este aprovizionarea unităţilor de procesare. Carne nu prea mai avem, mai ales porc, avem pasăre. Iar în rest preţurile din România sunt mai mari decât preţurile pe piaţa externă. De aceea, se importă foarte mult. Poate printr-un ajutor dat producătorilor s-ar putea stabiliza preţurile. S-a vorbit de cei 10% returnaţi dacă materia primă este românească. Este un lucru îmbucurător”, a afirmat Sorin Minea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reducerea TVA va duce la plafonarea prețurilor

Minea a mai comentat faptul că scăderea TVA-ului nu va duce automat la o scăderea prețurilor la raft, ci la o plafonare a acestora.

Politica de prețuri este făcută și de faptul că românii și-au schimbat profilul de cumpărător, și preferă produse fabricate în România, la prețuri mai mari.

“Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc pentru că preţurile urcă. (...) Preţul general se aliniază preţurilor din Vest şi la materii prime şi la produs final.Noi avem o mare problemă. Prin comerţul intracomunitar care este liber nu putem niciodată să vindem mai scump decât celelalte ţări din Europa. Orice negustor, aici mă refer la orice retail, va prefera să vândă către consumator o marfă mai ieftină, iar consumatorul în ultimul timp s-a axat pe produse mai ieftine. A explica că noi trebuie să vindem mai scump pentru că producem cu materii prime din România sau procesăm în România, consumatorul va spune da, eu cumpăr româneşte, dar în clipa când ajunge la raft va cumpăra în funcţie de preţ”, a mai spus preşedintele RomAlimenta.

Guvernul nu va elimina TVA-ul la alimente

Marcel Ciolacu a declarat, marți, că Guvernul nu va elimina TVA la alimente, iar acest fapt nici nu va fi luat în considerare vreodată.

Premierul a mai spus că, de-a lungul timpului, nicio schemă de scădere a TVA pentru reducerea prețurilor nu a funcționat.

”Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public vorbind despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. CE nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm mereu să vedem ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, un acord. Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut nu există varianta reducerii TVA”, a declarat Ciolacu.