Editura Evenimentul si Capital

Referendumul lui Dorel. Editorial de Mirel Curea

Autor: | | 1 Comentarii | 20239 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis insistă peste tot, pe unde poate, ca duminică românii care vor merge să-și voteze trimișii în Parlamentul European să-i voteze și lui cele două întrebări greu formulate, pe care chiar și el, autorul lor, le-a uitat. Să vedem ce este cu cele două întrebări, pentru ca apoi să cântărim valoarea lor.

Înainte de toate, o precizare importantă: referendumul este valabil doar „dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” și rezultatul său este validat doar „dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”. Altfel spus, referendumul este valabil numai dacă din vreo 18.400.000 de persoane, câte sunt înscrise în listele electorale permanente, participă 30%, adică vreo 5.520.000 de cetățeni cu drept de vot, caz în care Iohannis nu poate fi satisfăcut decât dacă la întrebările lui vor răspunde cu „Da” peste 4.600.000 de cetățeni.

Acum, întrebările. Prima este: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” Prima întrebare, prima prostie! Să presupunem că 4,6 milioane de români ar fi de acord. Ar fi de acord degeaba, pentru că în Constituție se prevede foarte clar la Art. 74 că „Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia şi grațierea”. Deci, ar trebui modificată mai întâi Constituția, iar pentru asta trebuie organizat alt referendum în care poporul trebuie să fie întrebat încă o dată ce vrea cu amnistia și grațierea. Cine înțelege poate chiar și muri de râs, noroc că nu înțelege foarte multă lume!

A doua este: „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?” A doua întrebare, a doua, a treia și a patra prostie, pentru ca a doua întrebare conține de fapt trei întrebări foarte clar distincte. Cele trei întrebări îndesate în a doua întrebare sunt:

2.1 Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor, adică de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală?

2.2 Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul organizării judiciare, adică de modificare a Legii nr. 304/2004, privind organizarea judiciară?

Traian Basescu arunca BOMBA! Pe cine vrea candidat la prezidentiale! Este fara PRECEDENT

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI