Editura Evenimentul si Capital

Referendum pentru familie. OARE CÂŢI ŞTIU DETALIILE-CHEIE din spatele întrebării de pe buletinele de vot? EXPLICAŢIILE CARE FAC DIFERENŢA

Autor: | | 6 Comentarii | 59247 Vizualizari

Românii sunt chemaţi la urne, la sfârşitul acestei săptămânii, pentru a se exprima asupra introducerii în Constituţie a faptului că, în ţara noastră, se pot căsători doar un bărbat cu o femeie.

Pe buletinul de vot de la referendumul din 6-7 octombrie 2018 va fi înscrisă doar o singură întrebare: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Cetăţeanul va pune ştampila într-una din cele două căsuţe în care, în una este scris DA, iar în cealaltă NU.

Dacă ştampilezi DA, votezi pentru ca în România să se poată căsători doar un bărbat cu o femeie. Votând NU lăsaţi posibilitatea ca în Parlament, fără consultarea românilor, să fie modificat Codul Civil în sensul că în România să se poată căsători şi una sau mai multe persoane de acelaşi sex. Votul NU înseamnă că sunteţi de acord ca în constituţie să rămână stipulat că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Votul DA este dat pentru ca în legea fundamentală, care se modifică doar prin referendum, să fie scris că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Informarea cetăţenilor şi fuga partidelor

Cât priveşte informarea cetăţenilor în aşa fel încât să ştie exact despre ce şi cum votează, legea nr. 3 din 2000 privind referendumul este foarte vagă. La articolul 30 prevede doar că “în campania pentru referendum partidele politice și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice și prin mijloace de informare în masă”.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat Decizia nr. 441/2018, care se referă exclusiv la referendumul de sâmbătă şi duminică, ce nu este mult mai explicită. Ea prevede că: „Reflectarea campaniei pentru referendumul național se poate face prin intermediul emisiunilor informative și de dezbatere și trebuie să respecte regulile privind informarea corectă și pluralismul de opinii; Radiodifuzorii au obligația de a reflecta echidistant punctele de vedere aflate în divergență”. Tot în Decizia CNA se mai precizează: “În cadrul emisiunilor de dezbatere radiodifuzorii trebuie să asigure egalitatea de șanse între partizanii și adversarii problemei supuse referendumului”.

În perioada premergătoare alegerilor din decembrie 2016, Coaliția pentru Familie a încheiat protocoale de colaborare cu PSD, PNL și ALDE, în vederea susținerii organizării referendumului în aprilie 2017. Deşi nu au respectat termenul, în cele de urmă cei mai mulți parlamentari lor au votat pentru referendum. Însă, toate cele trei partide nu au mai făcut nimic, după aceea, pentru mobilizarea alegătorilor să se prezinte la urne.

Întrebarea de pe buletine

Întrebare de pe buletinele de vot de la referendum este următoarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Din nefericire, întrebarea nu putea fi explicită pentru că este prevăzută în legea 3, iar altă formulare ar fi dus la invalidarea referendumului, deoarece Parlamentul nu s-a învrednicit să modifice legea.

Legea nr. 3/2000 privind referendumul, la capitolul Referendumul pentru revizuirea Constituției precizează: Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Ca atare este formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională şi nu mai poate fi modificată, ca să fie pe înţelesul a cât mai mulţi.

Anuntul lui Klaus Iohannis despre romanii din Marea Britanie! A confirmat in urma cu putin timp

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Referendumul pentru familie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI