Consultări de taină la Președinție, pe tema referendumului pentru UE

Consultări de taină la Președinție, pe tema referendumului pentru UE Maia Sandu / sursa: Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a organizat consultări cu jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și lideri de opinie pe tema referendumului pentru UE.

Preşedinţia Republicii Moldova a anunțat că Maia Sandu a ținut întâlnirea despre referendumul pentru UE pe 25 ianuarie, dar nu a oferit nici numele participanților, și nici alte detalii.

Consultări de taină la Președinție, pe tema referendumului pentru UE

Tot ce se știe este că președinta și persoanele invitate au purtat discuții despre referendumul propus de Maia Sandu și că evenimentul a fost doar primul dintr-o serie de astfel de consultări, care se vor mai desfășura și în viitorul apropiat.

La întâlnirile ce au ca subiect referendumul pentru UE vor participa mai reprezentanți ai comunităților locale, ai sectorului privat, ai sectorului economic, ai partidelor politice și ai sferei socio-culturale, a mai anunțat președinția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior acestor întâlniri, Asociația Promo-LEX din Republica Moldova recomandase Parlamentului să nu organizeze referendum legat de aderarea la UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Manifestație în favoarea aderării la UE, în Chișinău / Sursa foto: Inquam Photos

Președinta a solicitat Parlamentului referendum pentru UE

Anunțul cu privire la referendumul pentru UE a venit în momentul în care Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

Ea a solicitat atunci Parlamentului să iniţieze organizarea unui referendum în toamna viitoare, la care vocea cetăţenilor să fie hotărâtoare în privinţa aderării la UE.

„Dragi cetăţeni, după 3 ani de mandat, am reuşit să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. (...) Mai avem multe de făcut. Şi cel mai important este să asigurăm pace şi un viitor mai bun pentru toate familiile şi copiii Moldovei. Avem garanţia unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene. Tocmai de aceea, cred că este necesar să spunem clar – toată ţara – ce drum alegem pentru Moldova.

Solicit Parlamentului să iniţieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetăţenilor să fie hotărâtoare. Mi-am asumat să fac tot ce ţine de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obţinut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs şi am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuşi. Mai avem paşi importanţi de făcut şi mă angajez să continui, dacă îmi veţi oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024”, a spus, atunci Maia Sandu.

Controverse legate de organizarea prezidențialelor concomitent cu referendumul

Imediat au început controversele, unii analiști politici și oameni politici din opoziție acuzând că este vorba despre o strategie electorală bazată pe organizarea unui referendum odată cu alegerile prezidențiale.

Iar deputații PAS au votat un amendament la Codul Electoral care prevede excluderea limitărilor din legea actuală, astfel încât referendumul să poată fi organizat concomitent cu alegerile.