Republica Moldova va ajunge în UE, indiferent de soluționarea sau nu a conflictului din Transnistria

Republica Moldova va ajunge în UE, indiferent de soluționarea sau nu a conflictului din Transnistria Sursa foto: Arhiva EVZ

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Republica Moldova va ajunge în Uniunea Europeană, indiferent dacă diferendul transnistrean va fi rezolvat sau nu. Serebrian a citat mesajul oficialilor de la Bruxelles.

Republica Moldova se pregătește pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În acest context, vicepremierul Oleg Serebrian a declarat, citându-i pe oficialii de la Bruxelles, că Moldova va ajunge în Uniunea Europeană indiferent dacă diferendul transnistrean va fi rezolvat sau nu.Vicepremierul a precizat, însă, că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă tot posibilul ca Moldova să ajungă în UE fără probleme și să soluționeze conflictul înghețat cu Transnistria.

Bruxelles a fost foarte explicit dacă ne referim la mesajul Josep Borrell. Și nu a fost singurul care a spus acest lucru.

Asta ne încurajează. Părerea mea, și este o părere împărtășită de colegii mei din guvern, sau din fracțiunea care a dat votul de încredere acestui guvern, este că acest mesaj foarte pozitiv care vine de la Bruxelles și care este un semnal pentru cei care vor să împiedice integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cu dosarul transnistrean, zicând că: dacă aveți acest dosar nerezolvat nu veți ajunge niciodată în UE. Iată că mesajul Bruxellului este că nu, Republica Moldova va ajunge la Bruxelles, indiferent dacă acest dosar va fi rezolvat sau nu”, a declarat Oleg Serebrian pentru TVR Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova, în Uniunea Europeană

Vicepremierul pentru Reintegrare a mai spus că guvernarea va face tot posibilul pentru a înregistra progrese în ceea ce privește soluționarea dosarul transnistrean.

Oleg Serebrian, vicepremier, Republica Moldova

Oleg Serrebrian. Sursa foto: gov.md

„Totuși, părerea mea este că trebuie să facem tot posibilul ca să ajungem în UE fără probleme. Este de datoria noastră să facem acest lucru. Să grăbim acest proces. Cel puțin să creeăm premise pentru soluționarea acestui conflict și să demonstrăm niște succese. Atunci când va veni momentul să devenim stat membru al UE, preferabil ar fi ca regiune să fie integrată. Sau să fie o perspectivă foarte clară”, a precizat Serebrian.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat, pe 14 decembrie, că UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. „Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Consiliul a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, a transmis președintele Consiliului European.