Ce riscă Maia Sandu dacă face referendum pentru UE

Ce riscă Maia Sandu dacă face referendum pentru UEMaia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Analiștii politici cred că Maia Sandu face un gest politic riscant cu ideea de a organiza un referendum pentru UE în același timp cu alegerile prezidențiale.

Șefa statului a cerut Parlamentului Republicii Moldova să aprobe organizarea unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.

Ce vrea Maia Sandu, de fapt, cu acest referendum

Votul pentru sau contra aderării la UE ar putea avea în toamna anului viitor, când Maia Sandu va lupta pentru un nou mandat de președinte. Ea, de altfel, și-a deja anunțat intenția de a candida din nou la aniversarea a trei ani de mandat.

Așa că unii analiști politici cred că e vorba de o strategie electorală bazată pe organizarea unui referendum odată cu alegerile prezidențiale. Dar, avertizează aceștia, ar putea fi o strategie electorală periculoasă, o adevărată capcană pentru Maia Sandu.

La rândul ei, șefa statului spune că moldovenii și-au câștigat dreptul de a-și decide singuri soarta și încrederea că pot construi acasă un stat european. Aceasta va fi tema viitoarei sale campanii.

Avertismentele analiștilor

Dar analiștii politici spun că motivele organizării unui referendum pentru aderarea la UE sunt neclare. Mai ales că și opoziția a solicitat un referendum în acest sens.

„Noi suntem în așteptarea explicațiilor pe care le va face doamna președinte pe parcurs reieșind din această inițiativă, ea nu poate să rămână în aer. Iar pe de altă parte trebuie să recunoaștem că legislația electorală din Moldova creează impedimente în ceea ce privește organizarea unui referendum de acest fel în ziua alegerilor prezidențiale sau parlamentare”, a declarat Anatol Țăranu, potrivit TV8.md.

„Acest aspect nu îi va aduce mare folos Maiei Sandu din punct de vedere electoral și politic, inclusiv ar putea să prejudicieze ceea ce se numește cursul european al RM.

Ar putea fi un vot masiv împotrivă? Masiv nu cred, dar anumite probleme ar putea să fie create. Dacă eu aș fi politehnologul care decide o asemenea formulă, cel puțin la această etapă eu nu aș fi riscat să vin cu o asemenea propunere”, mai spune Țăranu.

Separat de prezidențiale, referendumul ar fi un eșec

La rândul său, analistul Ion Tăbîrță atrage atenția că un referendum separat de prezidențiale ar avea o prezență foarte mică. „Apare întrebarea, când va avea loc acest referendum. Dacă va avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale atunci posibil să fie un succes, dacă va avea loc aparte atunci prezența poate fi foarte, foarte mică”.

„Guvernarea sau puterea politică joacă pe scenarii periculoase și mai degrabă scenariile astea vin dinspre Moscova. Nu întâmplător Șor și toți ăștia și politehnologii lor au vrut un astfel de referendum. Este interesant cine a consultat-o pe doamna președinte, să nu fie o capcană pentru ea”, a adăugat Tabîrță.

Comuniștii ar vrea referendum, dar nu concomitent cu alegerile prezidențiale

Opoziția socialist-comunistă spune că acum e cam târziu pentru un astfel de referendum. „El trebuia de făcut demult, mai întâi se face referendum și urmare a rezultatelor se demarează anumite acțiuni sau nu se demarează, cu siguranță acest exercițiu este necesar. Dacă vrem să fie cu adevărat democratic și corect ar fi oportun să fie separat, fiindcă Maia Sandu intenționează să utilizeze acest punct în favoarea ei și să șantajeze din nou cetățenii acestei țări”, a declarat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac.

„Referendumul aparte, Maia Sandu aparte! Trebuie să înțelegem asta de pe acum, ca să nu fim din nou mințiți”, spune, la rândul său, fostul președinte Dodon.