Controversă uriașă în Republica Moldova. Referendum și alegeri prezidențiale în aceeași zi? - Analiză

Controversă uriașă în Republica Moldova. Referendum și alegeri prezidențiale în aceeași zi? - AnalizăMaia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sunt controverse vii în Republica Moldova, legate de referendumul pe care l-a propus președintele Maia Sandu. Întrebarea este dacă poate coincide cu alegerile.

Maia Sandu, președintele din Republica Moldova, a dat naștere multor discuții la nivel public. Subiectul finalului de an este legat de controversele născute în jurul referendumului, care ar coincide cu alegerile prezidențiale

Maia Sandu, a solicitat la data de 24 decembrie organizarea unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană (UE). Dar nu a precizat că această acțiune ar trebui organizată odată cu alegerile prezidențiale. Anunțul a declanșat o serie de discuții aprige. Printre primii care au reacționat a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care este de părere că autoritățile ar dori să organizeze referendumul în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Iar asta ar contraveni Codului Electoral.

„Astăzi, conform Codului electoral pe care îl avem, nu poate avea loc un referendum național în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Nici 60 de zile până, nici 60 zile după. Dumneaei (nr. red: Maia Sandu) a uitat să spună că înainte de a mă adresa la Parlament, mă adresez la CEC – modificați Codul electoral”, a declarat Renato Usatîi, după anunțul președintei Maia Sandu, în cadrul emisiunii sale „Puterea e in adevăr”.

Alegerile europarlamentare 2024

Sursa foto: Photo 38938469 © Vepar5 | Dreamstime.com

Discuții aprige în Republica Moldova, pe tema referendumului

Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alexandru Berlinschi, susține părerea de mai sus. El afirmă că egislația actuală nu prevede organizarea referendumului și a alegerilor în aceeași zi. Și a subliniat că plebiscitul nu poate fi organizat nici cu 60 de zile înainte, nici cu 60 de zile după un alt scrutin electoral.

„Data referendumului republican se stabilește printr-o hotărâre a Parlamentului care nu poate avea loc mai devreme decât 60 de zile de la data adoptării hotărârii Parlamentului. Referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale sau a celor locale generale, nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”, a menționat Alexandru Berlinschi pentru Radio Moldova.

Guvernarea are timp să modifice legislația

Deputata PAS Veronica Roșca, care este și vicepreședinta fracțiunii din Parlament, a precizat pe pagina de Facebook. Parlamentara susține că Legea Supremă a țării nu interzice organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și a referendumului, ci a alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale.

„Constituția interzice comasarea doar a alegerilor prezidențiale și celor parlamentare. Legea care a permis în 2018 organizarea concomitentă a referendumului și a alegerilor parlamentare nu a fost declarată neconstituțională. Mai mult decât atât, Curtea Constituțională a validat rezultatele acelui referendum – ceea ce clar denotă că, în sensul Constituției, nu există nici o problemă de constituționalitate dacă comasezi aceste două scrutine”, a spus  Veronica Roșca, conform  newsmaker.md.

De asemenea, expertul WatchDog Andrei Curăraru a declarat că, deși legislația actuală nu susține organizarea a două scrutine electorale în același timp, Executivul are timp pentru a modifica Codul Electoral. Astfel încât referendumul privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale să poată fi organizate în aceeași zi. Acest lucru va permite economisirea banilor publici.