Apoi, pentru a da o aparenţă de legalitate, Rîpeanu i-a propus lui Sorescu să disimuleze mita în contracte de IT. Reproducem câteva pasaje din referatul procurorilor:

  • "Rîpanu Ovidiu (…) în înțelegere cu susp. Benea Gheorghe și Lăzăreanu Remus a inițiat procedura de schimbare a parcului auto sens în care i-a solicitat susp.Gheorghiu Dan să întocmească nota de fundamentare nr. 15178/19.12.2009 în care să atestate date nereale privind necesitatea înlocuirii parcului auto, cheltuielile mari cu: întreținerea, reparațiile, asigurarea autovehiculele vechi, respectiv date nereale referitoare la suma propusă a fi alocată pentru achiziția de autovehicule noi, modalitate în care a creat posibilitatea inducerii în eroare a reprezentanților Consiliului de Administrație și Adunării Generale a Acționarilor"

  • "Suspectul Rîpanu Ovidiu a iniţiat o discuţie în care a făcut referire la faptul că CNLR are foarte mulţi bani prevăzuţi în buget şi că trebuie cheltuiţi, folosind următoarea exprimare: 'Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi'."

  • "În cursul lunii februarie 2010, susp. Sorescu Virgil Nicolae a discutat cu inc. Rîpanu Ovidiu –șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR, care l-a asigurat că în mod cert achiziția privind înlocuirea parcului auto urma să fie atribuită SC (…) SRL, deoarece specificațiile tehnice pe care i le înmânase susp. SorescuVirgil fuseseră preluate în documentația de achiziție, respectiv caietul de sarcini și fișa de date a achiziției"

  • În schimbul acestui serviciu, inc. Rîpanu Ovidiu i-a pretins reprezentantului SC (…) SRL să îi remită suma de 1.500.000 de lei și 4 autovehicule noi, precizându-i și mărcile, respectiv: un Cadillac, un BMW seria 3 Coupe, un Opel Astra și un Hummer, lăsând să se înțeleagă că banii și autovehiculele sunt și pentru alte persoane din conducerea Companiei NaționaleLoteria Română”, sens în care s-a exprimat cu următoarea formulă: ”Îi rezolv pe toți din conducere!”

  • Valoarea totală a autovehiculelor remise către susp. Rîpanu Ovidiu prin intermediul SC (…) SRL a fost de 498.658.51 lei. Întrucât din punct de vedere contabil facturile fiscale emise de SC (…) SRL trebuiau “închise” ( evidențierea contabilă a plății) și pentru a crea aparența că s-a făcut plata acestor autovehicule, susp. Rîpanu Ovidiu i-a sugerat susp. Sorescu Nicolae Virgil ca, după transmiterea sumelor de bani din conturile deținute de SC (…) SRL la (…), să-i fie restituite cu titlu de contravaloare a servicii IT fictive (…). Cu alte cuvinte, pentru ca autoturismele să ajungă la susp. Rîpanu Ovidiu cu titlu de mită, dar totuși creând aparența că ele au fost dobândite în mod legal, sumele pe care SC (…) SRL le-a transferat reprezentand ”plată mașini” au fost în aceeași zi sau la câteva zile distanță restituite de SC (…) SRL drept contravaloarea unor servicii IT fictive.

Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vinery în acelaşi dosar care vizează fapte de corupţie în legătură cu o licitaţie trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR a mai fost reţinut Ovidiu Rîpanu, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

Cei doi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. 

 

.