Evenimentul Zilei > Politica > Recunoașterea căsătoriilor gay, motivul pentru care aleșii amână votarea noii definiții a familiei | EVZ EXCLUSIV
Recunoașterea căsătoriilor gay, motivul pentru care aleșii amână votarea noii definiții a familiei | EVZ EXCLUSIV

Recunoașterea căsătoriilor gay, motivul pentru care aleșii amână votarea noii definiții a familiei | EVZ EXCLUSIV

Parlamentarii amână – sub diverse pretexte procedurale – votarea articolului de lege care să definească familia ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

 Ieri, în loc să-i dea votul final, deputații l-au scos de pe ordinea de zi pe motiv că „nu există niciun argument legal sau constituţional” prin care acest for este primul sesizat. Asta după ce, cu o zi în urmă, îl votaseră pe articole. Unul dintre motivele pentru care nu se ia încă o decizie fermă în Parlament este sesizarea de la CCR făcută de doi bărbați, căsătoriți în Belgia, împotriva articolului 277, alineatele 2 și 4 din Codul Civil, care nu permit recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoanele de același sex.

Curtea evită încă din luna iulie a anului trecut luarea unei decizii pe această temă. Dacă sesizarea va fi admisă de plenul CCR și, în paralel, va fi legiferată definiția familiei în forma discutată astăzi, se vor produce discriminări între cei cărora li se va refuza căsătoria și cei cărora li se vor recunoaște uniunile încheiate în alte țări. Consecința ar putea fi tocmai schimbarea articolelor cerute de Coaliția pentru Familie.

Cu ochii pe instanța europeană

La ultimul termen, din 29 noiembrie 2016, CCR a spus că amână pentru 30 martie 2017 luarea unei decizii. Motivul oficial – anunțat de președintele Valer Dorneanu – a fost că s-a cerut un punct de vedere asupra cauzei de la Curtea de Justiție a UE.

Din informațiile noastre, hârtia cu întrebările adresate forului european a fost trimisă oficial încă din noiembrie.

Totuși, marți, 28 martie, la închiderea programului CCR, răspunsul de la CJUE nu ajunsese, deși în adresa din noiembrie se specifica termenul până la care poate fi primit răspunsul. El va fi așteptat până la începerea ședinței din 30 martie. Dacă primirea răspunsului va întârzia dincolo de acest termen, plenul CCR va decide dacă ia o decizie sau amână până la formularea punctului de vedere al instanței europene.

Din practica CJUE de până acum, judecătorii sunt pentru respectarea unitară în țările UE a tuturor drepturilor.