Record pentru un pictor român. A vândut un tablou pentru suma de 9,28 de milioane de dolari

Record pentru un pictor român. A vândut un tablou pentru suma de 9,28 de milioane de dolari

Un tablou al pictorului român Adrian Ghenie s-a vândut în cadrul unei licitații cu o sumă extraordinară. Artistul a doborât astfel un record care îi aparținea și a mai reușit, de asemenea, o mare performanță.

Pictorul român Adrian Ghenie (44 de ani) a reușit să doboare un record, care îi aparținea. Un tablou al său a fost vândut, la New York, într-o licitație a Casei Sotheby's. Intitulată „Artă degenerată” (termen cu care în Germania anilor 1930-1940 a fost calificată arta modernă), lucrarea a fost vândută pentru prețul total de 9,28 milioane de dolari, fiind a doua lucrare a artistului care depășește pragul de 9 milioane de dolari, conform profit.ro.

Pictorul român Adrian Ghenie a vândut un tablou cu o sumă uriașă

Recordul ce fusese stabilit anterior pentru un pictor român era deținut tot de Adrian Ghenie. În anul 2016, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9.021.320 de dolari SUA, la data respectivă.

Datând chiar din anul în care fost vândut Nickelodeon, respectiv 2016, și măsurând 2x1,8 m, tabloul Degenerate Art fusese estimat între 7 și 10 milioane de dolari. Prețul în licitație a pornit de la 5,8 milioane de dolari și a ajuns rapid la 7,5 milioane de dolari, fiind adjudecat pentru 7,8 milioane de dolari, restul sumei până la 9.286.700 dolari reprezentând taxe și comisioane plătite de cumpărător, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această lucrare, care depășește cu peste un sfert de milion de dolari (265.380) recordul anterior al pictorului, a fost achiziționată cel mai probabil de un cumpărător asiatic.

O altă performanță reușită la New York

Conform Sotheby's, în Artă Degenerată, Ghenie reinterpretează ultimul portret al lui Vincent van Gogh (unul dintre reprezentanții artei degenerate) din 1889, prin prisma căruia evocă episoade tulburi din istoria secolului al XX-lea.

În cadrul aceleași licitații, o altă lucrare de Ghenie, care fusese vândută chiar anul trecut la Sotheby's Hong Kong pentru echivalentul a 5,13 milioane euro, a fost repusă acum la New York în vânzare și a fost achiziționată petru prețul final de 4,5 milioane de dolari, echivalentul a 4,26 milioane euro în prezent.