Record de temperaturi în China. Mercurul din termometre a depășit un prag de coșmar

Record de temperaturi în China. Mercurul din termometre a depășit un prag de coșmarCaniculă. Sursa foto: Arhiva EVz

Temperaturile au ajuns să înregistreze valori record în cele mai multe părți ale lumii, în ultima perioadă. Mercurul din termometre a depășit pragul de 50 de grade Celsius în China, în weekendul trecut.

Locuitorii unei localități îndepărtate din nord-vestul Chinei au îndurat duminică, 16 iulie, temperaturi de peste 52 de grade Celsius. A fost înregistrat un record, iar valul de caniculă vine după ce în urmă cu jumătate de an această zonă se afla la cealaltă extremă. Meteorologii anunțau temperaturi de -50 de grade Celsius. Este vorba de comuna Sanbao, situată în dpresiunea Turpan din Xinjiang, unde au fost înregistrate valori de 52,5 grade Celsius.Meteorologii au avertizat că aceste temperaturi record vor fi înregistrate și în următoare cinci zile. Recordul anterior înregistrat a fost de 50,3 grade Celsius, în anul 2025, în apropiere de Ayding, localitate situată în aceeași depresiune Turpan. Este vorba de o zonă vastă cu dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării. Mai multe țări din Asia au fost afectate încă din luna aprilie de valul de căldură.

Acest lucru a alimentat îngrijorările privind capacitatea acestor state de a se adapta la o schimbare rapidă. De asemenea, experiții din domeniul climatologic susțin că obiectivul de a menţine încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius pare să fie din ce în ce mai greu de îndeplinit. Perioada cu temperaturi caniculare din China a cauzat mari probleme rețelelor electrice și culturilor, iar îngrijorările privind de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimele șase decenii, sunt tot mai mari.

Au fost înregistrate -50 de grade Celsius la începutul anului

Variațiile drastice ale temperturilor de-a lungul anotimpurilor par să fie din ce în ce mai frecvente în China. Valorile termice din Mohe, un oraş din provincia Heilongjiang din nord-estul ţării, se situau la finalul lunii ianuarie, pe data de 22 ianuarie, în jurul a -53 de grade Celsius. Și de această dată a fost depășit precedentul minim istoric al Chinei de -52,3 grade Celsius, înregistrat în 1969.

Este important de precizat că în ultimii 10 ani ploi abundente au lovit centrul Chinei, iar lanurile de grâu din zonă au fost devastate. Statele Unite și autoritățile de la Beijing încearcă, pe parcursul acestei săptămâni, să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale. John Kerry a fost trimis la Beijing pentru a purta discuții cu Xie Zhenhua, specialist în climă, potrivit Reuters.