Europa, prinsă în strânsoarea unui val de căldură prelungit

Europa, prinsă în strânsoarea unui val de căldură prelungit Sursa: Arhiva EVZ

O vară cu extreme în întreaga Europă, în care zilele caniculare sunt urmate de furtuni violente.

Nordul Italiei a fost lovit de ploi abundente și vânturi puternice care au doborât copaci, au avariat proprietăți și mai multe persoane au fost rănite.

Estul Franței a fost afectat de aceleași condiții meteorologice, cu ploi torențiale la Dijon, Strasbourg și alte orașe, după zile de temperaturi ridicate.

În timp ce ploile au adus o ameliorare a situației în unele zone, o mare parte a continentului european rămâne prinsă în strânsoarea unui val de căldură prelungit, cum ar fi de exemplu, România.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Spania, unde mercurul a depășit uneori 40 de grade, oamenii merg noaptea pe plajă pentru a se răcori de arșița din timpul zilei, scrie it.euronews.com.

Ghețarii se topesc într-un ritm alert

În Alpi, efectele pe termen lung ale valului de căldură din ce în ce mai frecvent sunt deja evidente.

Oamenii de știință elvețieni spun că ghețarii se topesc într-un ritm din ce în ce mai alert.

'În zilele noastre – spune Matthias Huss, șeful monitorizării ghețarilor din Elveția – aproape fiecare an este un an extrem în care asistăm la multe fenomene de topire a ghețarilor. Punctul culminant al acestei situații a fost atins în vara lui 2022, când ghețarii elvețieni au pierdut aproximativ 6% din volumul lor total: un record absolut pe care nu-l credeam posibil".

Iernile mai blânde și diminuarea ninsorilor anuale au exacerbat problema și în alte țări alpine, în afara Elveției. (Traducerea- Rador)