Recomandare de la Organizația Mondială a Sănătății. Dublați prețul alcoolului pentru a preveni 5.000 de decese!

Recomandare de la Organizația Mondială a Sănătății. Dublați prețul alcoolului pentru a preveni 5.000 de decese! sursa foto: Arhiva EvZ

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au recomandat dublarea prețului la alcool și la produsele derivate din alcool, pentru a preveni cancerul.

Potrivit unui raport al OMS, în fiecare an, în Europa se înregistrează peste 5.000 de decese provocate de cancer, ca urmare a consumului exagerat de alcool. Consumul de alcool este una din principalele cauze în ceea ce privește apariția cancerului la cavitatea bucală, faringe, esofag, colorectal, ficat, laringe și de sân.

În acest sens, una dintre metodele recomandate de OMS este dublarea prețului la alcool, astfel încât consumatorii să nu mai fie tentați să cumpere aceste produse.

Cât poți să bei zilnic

Consumul intensiv de alcool este definit la mai mult de două băuturi alcoolice pe zi. Acest tip de consum de alcool a reprezentat 1 din 7 cancere atribuibile consumului de alcool și a reprezentat peste 100 000 de noi cazuri de cancer la nivel mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În prezent, multe persoane din Regiunea Europeană a OMS încă nu știu că alcoolul este clasificat ca fiind un cancerigen uman din Grupa 1 - alături de tutun, azbest și iod radioactiv. Nu există o cantitate sigură de alcool consumat. Pe măsură ce trece prin corp, poate afecta organele cu care intră în contact, provocând diferite tipuri de cancer, de la cavitatea bucală la sânul feminin, la ficat și rect", explică Dr. Carina Ferreira-Borges, șef interimar al Biroului european al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Creșterea prețurilor aduce impozite mai mari

Potrivit noului raport OMS/Europa, "Prețurile la alcool în regiunea europeană a OMS", creșterea prețurilor pe care consumatorii le plătesc pentru alcool este unul dintre cele mai rentabile instrumente disponibile pentru factorii de decizie politică care doresc să reducă consumul de alcool și daunele asociate.

Alcoolul este atribuit la fiecare al patrulea deces la persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani și se situează pe primul loc în topul factorilor de risc din Europa, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Aceasta nu este doar o problemă urgentă de sănătate publică, ci și un factor care frânează dezvoltarea economică. ”Alcoolul reprezintă o povară financiară suplimentară pentru societățile din întreaga Europă prin impactul său asupra serviciilor de sănătate și a celor de justiție penală, care adesea eclipsează veniturile obținute prin impozitarea alcoolului”, se arată în raportul OMS.