Indivizii erau implicaţi în trafic de persoane pe filiera România – Mexic – Statele Unite și și-au construit averi clonând cardurile turiștilor din Cancun, acolo unde acționau.

Reușeau să strângă, într-o lună bună, chiar și 20 de milioane de euro. Însă afacerile au început să se prăbușească atunci când aliații au devenit dușmani și au trecut la asasinate în plină stradă. Anchetatorii au descins joi în casele suspecților din București și Craiova şi au confiscat bani, carduri, mașini de lux, chiar și arme.

La Cancun şi-a pus bazele afacerilor craioveanul Florian Tudor, cunoscut drept „Rechinul”. Sub aparenţa unui specialist în instalarea şi mentenanţa bancomatelor, bărbatul şi-a construit, în ultimii şapte ani, o adevărată reţea axată, în principal, pe clonarea cardurilor turiştilor.

În urma audierii unuia dintre suspecţi, procurorii au rămas fără cuvinte – acesta le-a declarat că au existat luni în care gruparea infracţională colecta chiar şi 20 de milioane de dolari în urma infracţiunilor bancare.

Pentru a asigura suportul tehnic al activităţilor infracţionale, membrii grupării au recrutat din România persoane care aveau cunoştinţe în domeniul electronicii și tinichigii, pentru a construi dispozitive electronice, sisteme informatice şi componente de ATM-uri necesare copierii datelor cardurilor bancare, se arată în comunicatul DIICOT, citat de Digi24.

Imediat ce obțineau informațiile conturilor, cardurile clonate erau înmânate membrilor grupării al căror rol era să plece în Statele Unite, India, Paraguay și Indonezia, unde le foloseau pentru a goli conturile. Banii erau trimiși în România, mai exact în Craiova, unde familiile celor implicați îi investeau în case și mașini de lux sau, pur și simplu, îi îngropau pentru a le pierde urma.

De altfel, la descinderile făcute în casele membrilor clanului, anchetatorii au găsit zeci de mii de euro și dolari, precum și ustensile folosite pentru clonarea cardurilor, îngropate în grădina unei vile.

La perchezițiile făcute în Craiova a participat și un ofițer al FBI, care a intrat pe firul investigațiilor după ce serviciile secrete americane au descoperit că, pe lângă banii câștigați din clonarea cardurilor, gruparea îi ajuta pe românii care nu aveau acte în regulă să treacă granița dintre Mexic și Statele Unite, unde cereau azil.

Afacerea construită de-a lungul anilor a început să scârțâie anul trecut. Un fost asociat, devenit rival, este împușcat mortal de bodyguardul liderului grupării, după o ceartă pornită de la bani.

Momentul este surprins de camerele de supraveghere din stațiunea turistică, iar după mai puțin de jumătate de an de investigații, în aprilie, „Rechinul” este capturat de autoritățile locale.