Recenziile de pe Internet sunt false. 55% din site-urile din Europa încalcă legea. S-a aflat adevărul

Recenziile de pe Internet sunt false. 55% din site-urile din Europa încalcă legea. S-a aflat adevărul Sursa: Arhivă EVZ

O acțiune derulată la nivel european sub coordonarea Comisiei Europene a descoperit că peste 55% din site-uri încalcă legea. Recenziile publicate erau false, iar o serie de păreri erau scrise de oamenii care nu au beneficiat niciodată de acele servicii.

Comisia Europeană a descoperit că peste 223 de site-uri web importante aveau recenzii înșelătoare. Autoritățile din 26 de state membre, inclusiv România, și din Islanda și Norvegia au depistat că o mulțime de companii încălcau legea, iar consumatorii de pe pagină nici măcar nu achiziționaseră produse de pe site-ul respectiv.

Aproape două treimi din magazinele și piețele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate nu aveau recenzii clare. Peste 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, nu se asigurau că aceste păreri scrise sunt reale. Autoritățile au depistat că mulți consumatori nu au folosit produsele sau nu au beneficiat de serviciul oferit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recenzii false pe Internet

Autoritățile au descoperit că 104 dintre cele 223 de site-uri examinate nu ofereau consumatorilor detalii despre modul în care se colectează și prelucrează recenziile. Doar 84 de site-uri spuneau aceste informații, în timp ce restul le menționau scris foarte mic, de exemplu în secțiunea de termeni și condiții juridice, locul cel mai rar accesat.

sursa: commons.wikimedia.org

118 site-uri nu ofereau consumatorilor șansa să vadă dacă oamenii care au scris anumite recenzii chiar au cumpărat produsul sau au fost mulțumiți de anumite servicii. 176 dintre site-urile web nu atenționau că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt complet interzise prin politicile lor interne.

Autoritățile de protecție a consumatorilor au aflat că cel puțin 55% dintre site-urile web verificate încalcă Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform căreia consumatorul trebuie să știe orice detaliu și să poată alege după o serie de informații reale. Nici restul de 18% de site-uri nu au respectat legea.

CE a declarat că autoritățile naționale vor lua legătura cu firmele respective pentru a-și modifica site-urile web și, dacă este necesar, pentru a iniția acțiuni de asigurare a respectării legislației în conformitate cu procedurile lor naționale. Foarte mulți oameni citesc mai multe recenzii înainte să achiziționeze ceva. Acestea au un impact foarte mare, iar produsele criticate pe Internet sunt ocolite. O părere bună scrisă de un consumator nu înseamnă neapărat o opinie reală, potrivit Digi24.